Održane duhovne vježbe za sjemeništarce

U svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu od 25. do 28. listopada održane su duhovne vježbe za šesnaest sjemeništarca Nadbiskupskog sjemeništa iz Splita, a predvodio ih je otac Zvonko Martić, OCD, karmelićanin. Na duhovnim vježbama prisustvovali su ravnatelj splitskog sjemeništa don Edvard Punda, prefekt Vedran Torić i duhovnik don Mato Brečić.

Susret je započeo zazivom Duha Svetoga te uvodnim razmatranjem o šutnji mašte, pogleda i riječi. Sljedeći su dan, uz redovite zajedničke molitvene točke, kao što su klanjanje, časosolov i sveta misa, te vrijeme za osobno razmišljanje i molitvu, održana dva razmatranja. U prvom je razmatranju otac Zvonko progovorio o svijetu i njegovim zamkama, te potrebi suobličavanja Kristu nadasve preko poniznosti, svijesti tko je Krist, o vjeri kao koraku u nepoznato te jednostavnosti kršćanskoga života. Tema drugog razmatranja bila je čistoća i načini borbe, nadasve preko nošenja svoga vlastitoga križa i prikazanja žrtve Bogu. Sljedećeg su dana, u petak, tijekom dvaju razmatranja sjemeništarci imali prigodu čuti o stjecanju ispravne slike o Bogu preko razmatranja nad Svetim pismom te o vježbanju u prisutnosti Božjoj. Toga su dana održani i neki molitveni sadržaji tipični za pokornički dan kao što je petak: put križa po brdu te pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed.

Posljednjeg, četvrtog dana, otac Zvonko održao je razmatranje o ropskom, najamničkom i sinovskom odnosu prema Bogu. Duhovne su vježbe završene svečanom misom zahvalnicom u kapelici, te ručkom u blagovaonici svetišta, gdje se ocu Zvonku Martiću u ime svih odgojitelja i sjemeništaraca zahvalio ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa don Edvard Punda. Poslije duhovnih vježbi posjetili su Makarsku i u popodnevnim satima stigli u Split. Zahvalni Bogu i njegovim darovima koje su primili preko voditelja, nastavili su obnovljena duha, svakodnevni sjemenišni život.