Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić održao je u nedjelju, 17. prosinca u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice.

Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je oko 150 redovnica iz četiri provincije i 17 zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te njihov nadbiskupijski delegat fra Petar Lubina, koji je tom prigodom izgovorio prigodno uvodno slovo. „Za najdraži kršćanski blagdan Božić želimo se kao dio mjesne Crkve sabrati i zajednički pripraviti, duhovno se malo obnoviti. Crkva je, naime, uvijek potrebna obnove. To od nje zahtjeva samo vrijeme u kojem živi, jer ni danas toliko toga nije lako shvatiti“, kazao je fra Petar te nastavio: „Blagdanom Božića slavimo Boga, koji nas je ljubio do te mjere da je i sam u vremenu postao jedan od nas, rodio se kao maleno dijete u obitelji i time posvetio naše čovještvo i ljudsku obitelj. Danas smo svjedoci da su temelji te osnovne stanice ljudskog društva uzdrmani. Obitelj je izvrgnuta brojnim kušnjama i izazovima.“

Govoreći o izazovima s kojima se obitelj susreće fra Petar je upozorio na rodnu ideologiju, rastave braka, sve manja otvorenost životu što rezultira i manjim brojem duhovnih zvanja. „Svi smo mi rođeni u obiteljima, s njima se susrećemo i s njima radimo, a naša Nadbiskupija u godini je obitelji. I naše redovničke zajednice svojevrsne su obitelji i dio velike Božje obitelji Crkve“, naglasio je delegat za redovnice pozvavši ih da zažive, u njemu se pronađu kako bi ga uspješno drugima navješćivali.

Pozdravivši sve nazočne redovnice, ali i one koje nisu mogle doći nadbiskup Barišić im je zahvalio na duhovnom majčinstvu te im u tom svjetlu čestitao „Materice“. „Vi ste duhovne majke i znate što se u obitelji događa kad nema majke: hladno je i prazno. Majka unosi toplinu i središte je svih odnosa. Što bi naša Crkva bila bez žene, bez sestre, bez majke?“ – upitao je nadbiskup. U svom duhovnom nagovoru stavio je naglasak na vrijeme priprave za Gospodinov dolazak, naglasivši da se advent svake godine želi produžiti i ranije započeti, komercijalizira se i gubi onaj središnji smisao priprave za susret s Malim Isusom. „Advent počinje prije adventa, a to čine nažalost trgovački centri. Međutim, mi bismo trebali biti oni koji će produžiti advent u smislu svakodnevne priprave za susret s Gospodinom i radosnog iščekivanja njegova drugoga dolaska“, kazao je nadbiskup. Podcrtao je na poseban način radost kršćana, radosno iščekivanje i radost susreta naglasivši da se radost ne može kupiti, nego da se ona živi. „Evanđelje je Radosna vijest. Marija je radosno nosila Isusa u svojoj utrobi 9 mjeseci, a Crkva ga nosi i rađa sve do konačnog susreta. Stoga itekako imamo razloga za radost. Zadaća ovoga adventa neka nam bude razbuditi i probuditi u nama radost koja spava“, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Nadbiskup se u svome govoru osvrnuo na lik Ivana Krstitelja koji je narodu koji je hrlio slušati ga uputio jasan poziv da pripravi put za prihvaćanje Gospodina i ispravi krive putove vlastitog života putem obraćenja srca. Međutim, Krstitelj se ne ograničava samo na propovijedanje pokore i obraćenja, već, priznajući Isusa kao „Jaganjca Božjeg“ koji je došao odnijeti grijeh svijeta, ponizno usmjeruje k Kristu, Božjem Mesiji te se povlači u drugi plan da bi Krist mogao rasti, biti slušan i nasljedovan. U tom je svjetlu nadbiskup istaknuo da mi vrlo često drukčije postupamo od Krstitelja, imponira nam da nas drugi vide većima nego što jesmo i obuzeti smo svojom ulogom i svojim službama. Pozvao je redovnice da se nadahnjuju na životnom svjedočanstvu Ivana Krstitelja koji je bio svjetiljka, glas, riječ odnosno pravi svjedok Isusa Krista te je posvjedočio krvlju svoju vjernost Božjim zapovijedima, ne povlačeći se i ne uzmičući, izvršivši do kraja svoje poslanje.

Na kraju svoga govora nadbiskup je zahvalio redovnicama na zauzetom i samoprijegornom radu u navještenju Božje riječi i svjedočenju Krista, na znakovima dobrote i plemenitosti kojima grle i hrabre one najpotrebnije. Na poseban način uputio je pozdrav onim redovnicama koje su zbog bolesti bile spriječene doći poželjevši im strpljenja i što skorije ozdravljenje. Čestitajući im Kristovo rođenje, nadbiskup je redovnice ohrabrio da ostanu ponosne na svoj poziv, karizmu, poslanje i zajednice koje su oaze molitve i zagovora.

„S radošću iščitavamo i proučavamo Vaš proglas o Godini majčinstva, koji nas potiče na intenzivno razmišljanje o našim obiteljima, a nadasve o ulozi majke u obitelji. Divimo se Vašoj brizi za rast Crkve, domovine i svetosti obitelji koja je temelj društva i sve naše opstojnosti, a nažalost danas se te vrijednosti gaze i uništavaju a nameću se i uzdižu neka ponašanja strana normalno čovjeku", kazale su sestre Kraljice svijeta upućujući božićnu čestitku nadbiskupu Barišiću uime svih redovničkih zajednica. „Nastojat ćemo sve svoje pastoralno djelovanje, naš rad usmjeriti na povratak molitve i zajedništva u naše obitelji, na važnost žene-majke da daruje život, na odgovornost roditeljskog poslanja. Marija Majka Gospodinova i Majka Crkve uzor je vjernicima posebno u njoj svaka majka vidi uzor majčinstva i nalazi ohrabrenje za svoj odnos prema Bogu i obitelji, Crkvi i društvu“, kazale su te nadbiskupu uručile i prigodni dar. Zahvalivši na čestitkama, molitvama i daru nadbiskup je na sve redovnice zazvao Božji blagoslov.