Imotski: Dan posvećenog života

I ove su godine franjevci imotskoga samostanskog okružja, postulanti i časne sestre koje žive u Imotskom na blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnicu svečano proslavili Dan posvećenog života. Vrhunac slavlja bilo je euharistijsko slavlje s pjevanom Večernjom, koje je u petak 2. veljače u 18 sati u crkvi sv. Frane predvodio fra Jozo Grbavac, uz koncelebraciju gvardijana fra Kristiana Stipanovića, župnog vikara Vinjana fra Jakova Udovičića i još petorice svećenika.

Prije svete mise u 17:30 fratri, postulanti i časne sestre predmolili su krunicu za posvećenje svećenika, redovnika i redovnica te za nova duhovna zvanja. Nakon toga gvardijan je blagoslovio svijeće, a slavlje se nastavilo molitvom Večernje. U svojoj homiliji fra Jozo je istaknuo važnost svjetla za sve što postoji. Svjetlo je jače od tame, ono uvijek pobjeđuje i odgoni tamu. Prema Knjizi postanka, prvoj knjizi Biblije, svjetlost je prvo Božje stvorenje, a na kraju Svetoga pisma u Knjizi otkrivenja govori se o Bogu koji je svjetlo zajednici svetih u nebeskom Jeruzalemu. Dakle, sam je Bog svjetlo, što je izrazio i starac Šimun prepoznavši u djetetu Isusu Svjetlo na prosvjetljenje naroda.

Na današnji blagdan u Crkvi se slavi Dan posvećenog života, što je odredio papa Ivan Pavao II. godine 1997. Stoga danas Bogu zahvaljujemo za sve one koji su posvetili svoj život Gospodinu u služenju njegovoj Crkvi i svijetu te Ga molimo da providi svojoj Crkvi novih duhovnih zvanja.