Primanje među kandidate za đakonat i prezbiterat u CBS-u u Splitu

Za vrijeme misnog slavlja koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u četvrtak 15. ožujka u kapeli Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu primio je osam kandidata za đakonat i prezbiterat, pet  na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije (Roko Kaštelan, Andrej Marić, Ivica Plazibat, Klement Radosoljić, Marijan Šitum), dvojicu bogoslova na naslov Šibenske biskupije (Lovre Juraga i Marko Turčinov), te jednog bogoslova na naslov Zadarske nadbiskupije (Marko Obradović).

U homiliji se nadbiskup osvrnuo na evanđeoski tekst i kazao kako su svećenici i oni koji idu putem prema svećeništvu - bogoslovi vršitelji službe kojima Bog otvara oči da vide stvarnost Njegovim pogledom. Upravo u tome nam je uzor Mojsije koga Isus spominje u svojoj prispodobi. Mojsijevo povjerenje u Boga i zauzimanje za braću i sestre predstavlja njegovo poslanje – potpuno predanje Bogu i čovjeku.  I iskorak naše braće koji danas postaju kandidati predstavlja njihov put – da poput Mojsija budu u odnosu između onoga koji šalje i onih kojima su poslali, kazao je nadbiskup.

Poput Isusa svi smo pozvani dopustiti Bogu da napravi prvi korak u nama tj. da započne taj pothvat. Isus je svjetiljka koja nas oslobađa paralize, ukočenosti i svih naših mana. Upravo su kandidati ti koji su pozvani biti sinovi u Sinu – Isusu Kristu koji daje da budemo svjedoci Njegove prisutnosti u sredini i vremenu u kojem nas poziva, zaključio je nadbiskup. Nakon svečanog euharistijskog slavlja i zajedničkog fotografiranja novih kandidata za đakonat i prezbiterat s nadbiskupom uslijedila je zajednička večera.

Fotogalerija: Ilija Saulović