Podjela službi lektora i pratioca na CBS-u Split

U kapeli Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, na tradicionalnom susretu bogoslova s njihovim roditeljima i župnicima uz odgojitelje, u subotu 24. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić podijelio je službe lektorata i akolitata bogoslovima Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Svečano euharistijsko slavlje započelo je Molitvom majke koju je čitala Divna Zovko, majka bogoslova pete godine.

Službu lektora primili su Lovre Juraga, Roko Kaštelan, Marko Obradović, Ivica Plazibat, Klement Radosoljić, Marijan Šitum i Marko Turčinov. Službu akolita primili su Ivan Odrljin, Ilija Saulović, Mirko Šakić, Nikola Šakić, Josip Ulić i Slavko Volarević.

Nadbiskup se u propovijedi zapitao što znači odgovor "Evo me" koji su kandidati neposredno prije propovijedi odgovorili za podjelu službi čitača i pratioca. Odgovor se nalazi u  drugoj euharistijskoj molitvi u kojoj molimo: "Zahvaljujemo ti što si nas pozvao da stojimo pred Tobom i Tebi služimo." Upravo i danas ovdje, nastavlja nadbiskup, Gospodin okuplja zajednicu sa svih strana te s nama želi uspostaviti savez. Mi smo pozvani odreći se idola te dopustiti Gospodinu da rađa zajednicu ljudi koja će se temeljiti na Ljubavi koja je uvijek spremna posve se predati ljudima. Nadbiskup je naglasio kako nas službe potvrđuju kao osobe. Kao vjernici svi smo pozvani služiti kako nam to govori 7 tjelesnih i duhovnih djela milosrđa. No, postoje i posebne službe - služba čitača i služba pratioca - koje predstavljaju bitan element svakog liturgijskog slavlja. Služba lektora (čitača) znači pročitanu Riječ spustiti u svoje vlastito srce pa tako i u srce svih slušatelja. Služba akolita (pratioca) znači predati Gospodinu svoje tijelo, napose svoje ruke kako bi mogao nositi sveto Otajstvo Kristova tijela drugim vjernicima.

Fotogalerija: Renato Pudar

Nadbiskup je u svojoj propovijedi ohrabrio nove pratioce i čitače naglašavajući kako su oni danas sklopili važan Savez s Gospodinom u kojem mole: „Bože ja ću biti Tvoj, a Ti budi moj“. Zaželio im je u svoje ime, kao i u ime svih okupljenih, osobito roditelja i župnika da im ova služba bude blagoslovljena i da očituje njihovo veće povjerenje u Boga na njihovom putu za đakonat i prezbiterat.

Na kraju euharistijskog slavlja, kao uspomenu na ovaj dan, nadbiskup je poklonio lektorima Sveto pismo, a novim akolitima svezak Dokumenata Drugoga vatikanskog koncila.

Rektor don Jure Bjeliš u svoje ime, u ime vicerektora don Ivana Urlića kao i u ime duhovnika don Stipana Šurlina zahvalio je nadbiskupu što je predvodio ovo svečano misno slavlje kao i svim roditeljima i župnicima koji su se odazvali na ovaj susret.

Poslije euharistijskog slavlja, svi okupljeni nastavili su druženje u dvorani gdje je povjerenik za pastoral obitelji SMN i katedralni župnik don Tomislav Čubelić održao predavanje pod naslovom „Duhovni poziv i roditeljstvo“ u kojem je naglasio kako je obitelj važno mjesto u kojem se događa početak duhovnog poziva. Po završetku predavanja, druženje je nastavljeno u opuštenom i slavljeničkom tonu u blagovaonici bogoslovije.