Kanonski pohod splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića samostanu Svete Klare u Splitu

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić obavio je kanonski pohod samostana splitskih klarisa. Pohod je započeo 2. lipnja, a nakon pohoda samostanu, 4. lipnja započeo je izborni kapitul misom u samostanskoj crkvi, koju je predslavio nadbiskup sa sestrama klarisama, koje su prvi put bile u zatvorenoj crkvi i sudjelovale u euharistijskom slavlju (koje je inače uvijek bilo u samostanskom koru).

Pod predsjedanjem mons. Marina Barišića za opaticu je izabrana s. M. Dolores Mandić. Kako je ovo treći mandat s. Dolores, trebalo je tražiti dozvolu za izbor od Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života u Rimu.

Nakon potvrde izbora od Kongregacije, nadbiskup je 12. lipnja završio izborni kapitul na kojemu je izabrana uprava Samostana. Za opaticu je izabrana s. M. Dolores Mandić, časna majka, za zamjenicu s. M. Paula Taslak, a za savjetnice s. M. Klara Bagarić, s. M. Anđela Brumnjak i s. M. Franciska Vukasović.

Samostan sv. Klare u Splitu postoji neprekidno više od sedam stoljeća (712 godina). Trenutno u samostanu živi 20 sestara. Zajednica je bogata duhovnim zvanjima: novakinjom i tri sestre s privremenim zavjetima. Samostan sestara klarisa u Splitu uvijek je duhovna oaza grada, mjesto molitve i znak Božje prisutnosti; utočište mnogih koji se svakodnevno preporučuju u molitve i svjedoče o njezinu čudesnom djelovanju.