Primanje među kandidate za đakonat i prezbiterat u CBS-u u Splitu

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić je u četvrtak 18. ožujka u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu predvodio misno slavlje u koncelebraciji s vicerektorom don Ivanom Urlićem, duhovnikom don Stipanom Šurlinom i tajnikom don Nikolom Šakićem.

Pod svetom misom nadbiskup je primio nove  kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije bogoslove Roberta Pudara, Renata Pudara, Ivana Mamića, Danijela Maršića i Petra Paradžika. Na naslov Dubrovačke biskupije primljen je bogoslov Petar Markić, a na naslov Hvarske biskupije primljen je bogoslov Tonči Prugo. U svojoj homiliji nadbiskup je istaknuo nužnost otvorenog srca za susret s Gospodinom. Riječ Božja je suvremena te ona, jer je takva, uključuje sve generacije. Narod Božji su pojedinci koji su pozvani graditi zajedništvo naglašava nadbiskup te pred nas stavlja lik  Mojsija koji zagovara bližnjega tj. svoj narod.

Nadbiskup nadalje ističe autentičnost Ivana Krstitelja koji  svjedoči te ne želi slavu jer je svjestan kako je svjetiljka koja donosi svjetlo odnosno Isusa Krista te da su Ivanova djela u službi drugih. Svjedočiti za Krista možemo samo ako tražimo slavu Božju i lice Božje. Identitet kršćanina je biti sin Božji po Sinu te u svjetlu toga, poziva nadbiskup, promatrajmo drugoga kao svoga brata. U zaključku nadbiskup ističe kako su kandidati pozvani biti Mojsije, pozvani su biti u službi onoga koji je postao čovjekom radi nas i radi našega spasenja.