Uskrsno čestitanje redovnica nadbiskupu Barišiću

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, na Veliku subotu 3. travnja, upriličena je već tradicionalna uskrsna čestitka predstavnicâ redovničkih zajednica u Splitu splitsko-makarskom nadbiskupu mons. Marinu Barišiću. Susretu su nazočile i poglavarice četiriju redovničkih zajednica koje svoje provincijsko središte imaju u Splitu: s. M. Andrijana Mirčeta (Provincija Navještenja Gospodinova), s. Andrea Nazlić (Provincija Presvetog Srca Isusova), s. M. Terezija Pervan (Provincija Svetog Josipa) te s. Mariangela Galić (Hrvatska provincija sv. Ćirila i Metoda).

Uime svih sestara čestitku nadbiskupu Barišiću pročitala je karmelićanka Božanskog Srca Isusova s. Benjamina Mrakovčić.

Zahvalivši Nadbiskupu na pastirskoj brizi kojom redovnicama i svim vjernicima pokazuje pravi put u ovim teškim vremenima, s. Benjamina je naglasila: „Usprkos svemu, znamo da je uskrsli Gospodin naša jedina nada i svjetlo u tami koja se nadvila nad čovječanstvom. Željeli bismo da oni kojima smo poslani osjete radost Božje blizine“. Čestitavši Nadbiskupu Uskrs, s. Benjamina mu je zaželjela da ga „Uskrsli obdari svakim nebeskim darom kako bi i dalje mogao vršiti svoje odgovorne dužnosti na dobrobit naše Nadbiskupije“.

Zatim je prigodnu riječ redovnicama uputio nadbiskup Barišić. Istaknuvši kako su Marija Magdalena i druge žene bile emotivno vezane za Gospodina zbog nade koju je budio u ljudima, nadbiskup Barišić je rekao i da su žene prvi svjedoci Uskrsa. „Žene su željele miomirisima pomazati Kristovo tijelo u grobu. Zbog toga su požurile prema grobnici prvoga dana u tjednu, u ranu zoru. No, Krist ih je preduhitrio, kao što preduhitruje i svakoga čovjeka. Krist nas sve preduhitruje svojim milosrđem, ljubavlju i praštanjem. On je onaj koji nam u svemu prethodi, koji iz kaosa, tame i bezdana stvara svjetlost“, nastavio je Nadbiskup, poručivši kako su žene s praznog groba poslane u Galileju te kako na isti način Krist suvremenog čovjeka šalje u Galileju svakodnevnog života. Kazavši da su vjernici u suvremenoj Galileji dužni svjedočiti povezanost s Njim i novost Uskrsa, mons. Barišić je poručio: „Ljudima trebamo svjedočiti da je Onaj koji je pobijedio smrt i grob puno jači od naših svakodnevnih križeva, grijeha i bolesti“.

Čestitavši redovnicama Uskrs, Nadbiskup ih je ohrabrio riječima: „Danas je teško govoriti o nadi, dobroti, istini i ljubavi. No, znam da su vaše redovničke zajednice oaze mira i zbog toga vas potičem da i dalje, u sredinama u koje vas je Gospodin poslao, budete svjedokinje Kristove radosne vijesti i novosti prvoga dana u tjednu“.

Redovnice su nadbiskupu Barišiću darovale sliku sv. Josipa i križ, a Nadbiskup je redovnicama podijelio krunice sa svojim grbom.