Formacijski seminar u splitskoj bogosloviji

U duhu promišljanja o sinodalnom hodu Crkve, tijekom proteklog vikenda, 18. i 19. prosinca u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu održan je formacijski seminar o izazovima na putu ostvarenja duhovnog poziva.

Kako živjeti svoj poziv u ozračju tolikih izazova bila je temeljna misao vodilja ovog formacijskog vikenda. Duhovni poziv nije statična stvarnost, već odabir koji čovjek valja uvijek iznova činiti te kao „čovjek rasuđivanja“ (Ratio fundamentalis, 43) neprestano u duhu Evanđelja povezivati s izazovima suvremenog svijeta i čovjeka. Promišljajući aktualne teme postmodernog društva izneseni su naglasci dokumenata Crkve o svećeničkom pozivu, Optatam totius, Presbyterorum ordinis, Pastores dabo vobis, Ratio fundamentalis, i mnogih drugih. Svaki život je Božji projekt; no ono što Bog po Crkvi traži od svojih svećenika jest da svoj osobni identitet strukturiraju u odnosu na Krista koji je jedini i savršeni model svakog svećeništva. Krist je model i ikona prave vjernosti Ocu te je sva formacija svećenika u svim etapama usmjerena na biti učenik, nasljedovati i suobličiti se Kristu.

U drugome dijelu seminara, prateći formativne etape, izneseni su glavni izazovi, ciljevi kao i moguće krize pojedinih perioda osobnog rasta. Kroz prikaz slučaja, bogoslovi su mogli detektirati važnost afektivne zrelosti kako bi mogli razumjeti osobne krize i primijeniti na sebi preventivnu pedagogiju. Predavanja i radionicu pratila je otvorena i plodna diskusija bogoslova, njihovih odgojitelja i s. Danijele. Kroz dva je dana sestra Danijela boravila u bogosloviji i tako u potpunosti iskusila život bogoslovne zajednice, pa je po odlasku bogoslovima i odgojiteljima dala povratnu informaciju o svom iskustvu njih i njihova odgojna procesa, tj. odnosa bogoslova međusobno i odnosa bogoslova s odgojiteljima. Zapažanja sestre Danijele bila su prigoda za autorefleksiju i vrednovanje odgojnog procesa u bogosloviji kao i ohrabrenje da se nastave pozitivni procesi.

Sestra Danijela Anić, ASC (Klanjateljica Krvi Kristove) studirala je na Fakultetu odgojnih znanosti Papinskog sveučilišta Salesiana u Rimu i stekla licencijat iz pedagogije za formaciju zvanja. Po završetku studija započela je svoje djelovanje kao odgojiteljica u početnoj formaciji Klanjateljica Krvi Kristove u Zagrebu. Uključena je i u različite druge aktivnosti posebno u pastoralu mladih, pratnji duhovnih zvanja, programima trajne formacije sestara te promicanju ekumenizma i međureligijskog dijaloga. Sudjeluje u izradi međunarodnog Ratio fundamentalis svoje Družbe. Tajnica je Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja HBK.