Prof. dr. fra Stipi Nimcu dodijeljena nagrada za životno djelo

Odlukom o dodjeli javnih priznanja Grada Benkovca od 1. lipnja 2022., koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Benkovca, prof. dr. fra Stipe Nimac dobio je nagradu za životno djelo. Dodjela priznanja održana je u subotu 11. lipnja 2022. na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Benkovca održanoj povodom Dana Grada u novouređenom Zavičajnom muzeju Benkovac (Kaštel Benković).

U Povelji i opisu Nagrade piše: „Grad Benkovac dodjeljuje nagradu za životno djelo za doprinos u području kulture prof. dr. sc. Stipi Nimcu za izuzetan doprinos koji je dao svojom znanstvenom, nastavnom, stručnom i kulturnom djelatnošću za promidžbu pastoralne teologije kao znanstvene discipline na hrvatskom govornom području i šire, te za obogaćenje, posvješćivanje i ponovno otkriće vrjednosti ‚zavičajne povijesti‘ i ‚zavičajne kulturne baštine‘ na Benkovačkom području.“

Prof. dr. fra Stipi Nimcu povjerena je uloga da u ime svih nagrađenih i u svoje osobno ime uputi prigodnu zahvalnicu koju donosimo u cijelosti:

„Poštovani gradonačelniče (Tomislave), poštovani predsjedniče Gradskoga vijeća (Borise), poštovani viši savjetniče za društvene djelatnosti, dragi Mile, dragi domaćini i uzvanici/gosti, na ovoj svečanoj sjednici Dana Grada Benkovca pripala mi je čast da u ime nagrađenih i u svoje ime zahvalim na dodijeljenim nagradama.

Ponajprije gospodinu gradonačelniku Tomislavu Buliću, gospodinu predsjedniku gradskog vijeća Borisu Ercegu, kao i svima onima koji obnašaju različite službe u gradskoj upravi Grada Benkovca, svima vama nazočnima na ovoj svečanoj sjednici, kao i svim žiteljima grada Benkovca želim čestitati Dan Grada!

U ime svih nagrađenih i u svoje osobno ime zahvaljujem na dodijeljenim priznanjima. Prepoznali ste naš ‚kamenčić‘ koji smo utkali u mozaik grada i općine Benkovac svatko u svojemu vlastitom području. Na tomu Vam najljepše zahvaljujemo, i nadam se da će barem oni najvrjedniji doprinosi našega rada dospjeti i do širih krugova našega kraja te na ovaj ili onaj način unaprijediti i obogatiti ljudske živote. Ove dodijeljene nagrade u službi su vrjednota ‚odgovornosti‘ i ‚služenja‘, promidžbe ljudskih i kršćanskih vrijednosti, kulture i ‚zavičajne povijesti‘ te ‚zavičajne kulturne baštine‘ na Benkovačkom području! Naš kraj bogat je burnom poviješću. Ako i svi zašute, kamenja na svakom koraku progovaraju o bogatom kulturom naslijeđu ovoga kraja. Važno je znati svoju povijest, poznavati korijenje i temelje na kojima stojimo, zemlju od koje smo načinjeni; na tim temeljima živjeti i doprinositi u sadašnjosti, ali i izgrađivati budućnost stremeći poput grana gore prema nebu i odgovarajući uvijek novim izazovima i zadatcima koje život i okolnosti pred nas stavljaju, svatko čineći ono najbolje što može. Zahvaljujem što ste prepoznali naš rad, nadam se i radujem još većem napretku i još boljem napredovanju našega Grada i Benkovačkoga kraja!

Po zagovoru sv. Ante Padovanskoga, zaštitnika grada Benkovca, neka nas dragi Bog blagoslovi svojim mirom i dobrom, te nam providi vrsnih javnih djelatnika na općinskoj, gradskoj, županijskoj i državnoj razini.

Hvala svima. Mir i dobro!“