Polaznicima Pastoralne godine uručene potvrde o uspješnom završetku programa

Sedmorica polaznika neposredne pripreme za đakonat i prezbiterat Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu završili su svoju šestu Pastoralnu godinu. Tom im je prigodom splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša uručio Potvrde o uspješnom završetku programa Pastoralne godine. Susretu u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, 17. lipnja, nazočili su i voditelj Pastoralne godine u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji dr. sc. Nediljko Ante Ančić te rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Đuliano Trdić.

Mons. Ančić upoznao je nadbiskupa Kutlešu s organizacijom i provedbom Pastoralne godine. Nastava se održava dijelom na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu, a dijelom u drugim ustanovama kako to predviđa program i pojedini predmeti koji su praktičnog usmjerenja. Predavači su profesori s KBF-a te drugi nastavnici, a njeni polaznici su kandidati za đakonsko i prezbitersko ređenje koji su dužni položiti sve propisane ispite i pohađati predavanja u trajanju od po osam tjedana u zimskom i ljetnom semestru. U zimskom semestru imaju predavanja o župnoj katehezi, pastoralu djece, mladih i duhovnih zvanja, pastoralu zaručništva, braka i obitelji, pastoralu bolesnika i Caritasu, svećeničkoj liturgijskoj službi, župnoj administraciji i upravljanju materijalnim dobrima. U ljetnom semestru uče o sakramentu pomirenja, pastoralnoj medicini i crkvenim pokretima, a u oba semestra o svećeničkoj pjevačkoj službi, propovjedništvu i komunikologiji. Također, određeni su im i župnici mentori u čijim župnim zajednicama obavljaju praktični dio svoje neposredne pripreme za primanje svetih redova đakonata i prezbiterata. U tim župama obavljaju svoj pastoralni praktikum svakoga vikenda, nedjeljama i blagdanima te za Božić i Uskrs neprekidno nekoliko tjedana. Kroz to vrijeme pod vodstvom župnika mentora vježbaju se u pastoralnim zadaćama, vjerskim poukama, liturgijskim obredima i slavljima te drugim aktivnostima u okviru svećeničke službe za koju se pripremaju.

Nadbiskup Kutleša čestitao im je na uspješnom završetku Pastoralne godine te poručio da je pred njima potpuno novo iskustvo – postaju Kristovi svećenici i počinju živjeti među povjerenim im vjernicima. „Trebate biti svećenici koji će vjerovati u Boga. Ljudi će osjetiti sve, koliko molite, koliko vjerujete, koliko uistinu živite ono što propovijedate. Budite jednostavni, pobožni, poslušni i suradljivi“, poručio im je mons. Kutleša. Pozvao ih je da uvijek osluškuju kakve im povratne signale šalje njihov vjernički puk te da se kroz molitvu i vrijeme provedeno s Kristom, ali i u savjetovanju i suradnji s braćom svećenicima, neprestano popravljaju i nadograđuju.

Ove godine program Pastoralne godine pohađali su trojica nedavno zaređenih svećenika Dubrovačke biskupije don Ivo Markić, don Jure Paponja i don Mišo Pecotoć; dvojica nedavno zaređenih svećenika Šibenske biskupije don Šime Pleadin i don Ante Vrcić te dvojica đakona Splitsko-makarske nadbiskupije Ante Mate Antunović i Klement Radosoljić koji će sveti red prezbiterata primiti 25. lipnja 2022.