Sinj: Misa zadušnica i sprovodni obredi za fra Karla Bašića

Misu zadušnicu za fra Karla Bašića, koji je preminuo 10. srpnja u 87. godini života, 70.  redovništva i 62. svećeništva, predvodio je 12. srpnja u svetištu Gospe Sinjske provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše.

Na fra Karlovu ispraćaju okupilo se više od 70 franjevaca i drugih svećenika te 80-ak redovnica i bogoslova.

Provincijal se u homiliji ukratko osvrnuo na život i rad fra Karla Bašića koji je bio obilježen njegovim profesorskim dužnostima, ali i njegovom otvorenosti u pogledu pastoralnog rada. Naglasio je osobito njegov uzoran redovnički život, pravičnost i pravednost koje su fra Karla resile za vrijeme njegova ovozemaljskog života i djelovanja.

U koncelebraciji mise bili su gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo, ravnatelj Sjemeništa i Franjevačke klasične gimnazije u Sinju fra Joško Kodžoman, nećak pokojnog fra Karla don Darko Poljak, dekan Cetinskog dekanata don Stipe Ljubas te još 61 svećenik. Za vrijeme misnog slavlja pjevao je Mješoviti zbor Svetišta Gospe Sinjske pod ravnanjem maestra fra Jure Župića i s. Jelene Mijić.

Nakon misnog slavlja pročitana je sažalnica povodom smrti fra Karla Bašića koju su uputili splitsko- makarski nadbiskupi Dražen Kutleša i umirovljeni nadbiskup Marin Barišić. Uime franjevaca iz samostana Gospe Sinjske, u kojem je fra Karlo proživio većinu svog života, od njega se biranim riječima oprostio gvardijan fra Ante Čovo. Prigodni govor održao je i fra Joško Kodžoman, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju, u kojoj je fra Karlo proveo većinu svojeg radnog vijeka.

Sprovodne obrede na groblju sv. Frane u Sinju predmolio je  gvardijan Čovo, a pjevane dijelove fra Antonio Mravak. Bogoslovi su ponijeli tijelo pokojnog fra Karla do zajedničke fratarske grobnice gdje je položeno, a potom su prisutni ispjevali Salve Regina.