Svečani zavjeti fra Stipe Buljana i fra Josipa Jurića Šolte

U nedjelju 18. rujna u crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju dvojica bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Stipe Buljan i fra Josip Jurić Šolto - obojica rodom iz Sinja - položili su svečane zavjete u Redu Manje braće.

Svečanim euharistijskim slavljem predsjedao je provincijal fra Marko Mrše u koncelebraciji s fra Sinišom Balajićem, magistrom bogoslova u Splitu, fra Ivanom Maletićem, magistrom bogoslova u Zagrebu, fra Antoniom Mravkom, župnikom Župe Gospe Sinjske, te još sedmoricom svećenika franjevaca. Pjevao je zbor Župe Gospe Sinjske pod vodstvom fra Jure Župića i s. Jelene Mijić. Slavlju su također prisustvovali bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, četvorica ovogodišnje svečanozavjetovane braće iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, nekoliko dijecezanskih bogoslova iz Splita, nekoliko redovnica, župljani Župe Gospe Sinjske te konačno prijatelji i rodbina slavljenika.

Nakon navještaja Evanđelja započeo je Obred zavjetovanja prozivkom kandidata. Potom je uslijedila provincijalova homilija. Nakon homilije fra Stipe i fra Josip su pitani o spremnosti za potpuno posvećenje Bogu i zahtjevima franjevačkoga redovničkog života. Za vrijeme pjevanja litanija svih svetih franjevačkog reda, zavjetovanici su se prostrli pred oltarom kao znak svoje potpune predanosti Bogu. Same doživotne zavjete fra Stipe i fra Josip položili su u provincijalove ruke, nakon čega su se upisali u knjigu svečanozavjetovane braće Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, a koja datira iz 1794. godine.

Pri kraju euharistijskog slavlja župnik fra Antonio Mravak uputio je čestitke i zahvalu uime gvardijana fra Marinka Vukmana i cijele samostanske zajednice u Sinju. Slavlje se potom nastavilo za obiteljskim stolom u samostanskoj dvorani.