Formacijski susret u Centralnom bogoslovnom sjemeništu o moralnoj dimenziji svećeništva

Za bogoslove Centralnog bogoslovnog sjemeništa Split održan je 7. i 8. listopada 2022. formacijski susret o svećeničkom identitetu i krizi svećeništva u kontekstu moralnih problema našeg društva. Ovaj prvi formacijski susret u novoj akademskoj godini vodio je moralni teolog s Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru i svećenik Zadarske nadbiskupije, dr. don Damir Šehić. Nakon uvodnog izlaganja, predavač je u tri nastavka obradio temu moralne dimenzije svećeništva. Odmah na početku svojih izglaganja don Damir je naglasio da je moralna dimenzija jedna od bitnih dimenzija u formaciji svake ljudske osobe pa tako i u formaciju svakoga svećenika.

U prvom predavanju dr. Šehić se sustavnije osvrnuo na temu moralne dimenzije ministerijalnog svećeništva, osobito pod vidom svećeničkog identiteta i krize svećeništva. „Neosporno je današnji trenutak Crkve obilježen krizom svećeništva, koja proizlazi iz krize Crkve i obrnuto“, objašnjava don Damir, citirajući kardinala Roberta Saraha koji govori kako su skandali klera u Crkvi samo simptom mnogo dublje i temeljitije krize, u kojoj Crkva prolazi kroz veliki rizik jer se razgrađuje duboko značenje i smisao svećeništva. U tom govoru o krizi svećeničkog identiteta don Damir je uočio tri najveća problema s kojim se susreću svećenici pri pokušaju formiranja vlastitog svećeničkog identiteta. To su: nedostatak identifikacije svećenika s naukom i moralnim načelima Crkve, zatim odabir neprikladnog, od sekularnog društva nametnutog imidža, ili drugih kategorija i stilova življenja svećeništva u koje se očekuje da će se svećenik svrstati, a treće kada svećenik u središte svoga svećeničkog identiteta stavlja sebe, a ne Krista i Crkvu.

Foto: Mario Đurić

U drugom predavanju don Damir je promislio i o izazovima suvremenog društva koje izravno utječu i na život svećenika, a osobito o pitanju moralnih problema koje ljude našega vremena žive i kao izazove stavljaju pred Crkvu i njezine službenike. „Jasno nam je kako korijen svih moralnih problema proizlazi iz ljudske sfere, koji onda postaju moralni problemi pastorala, Crkve, društva i svećeništva uopće“, ističe don Damir. U ovom kontekstu naglasio je i važnost sposobnosti prosuđivanja ili rasuđivanja svećenika, kao i sposobnost duhovnog očinstva i svijesti o odgovornosti za duševno dobro povjerenih mu vjernika.

Osim izlaganja predavača, u trećem je dijelu formacijskog susreta održan i okrugli stol, gdje su se bogoslovi aktivno uključili u raspravu, postavljali pitanja te iznijeli svoje primjedbe i ideje na ova sve aktualnija pitanja koje se tiču izložene teme kao i svećeničke formacije općenito.