Početak pastoralne godine 2022./23.

U organizaciji Splitsko-makarske nadbiskupije za pripravnike koji će primiti svete redove počela je u utorak, 25. listopada 2022., pastoralna godina (PG). Među osmoricom ovogodišnjih polaznika koji su završili petogodišnji filozofsko-teološki studij na KBF-u šestorica su bogoslovi Splitsko-makarske nadbiskupije, jedan je bogoslov Hvarske biskupije i jedan član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Šestorica od njih su prošle subote zaređeni za đakone u Solinu, a dvojica su još u stanju pripreme za đakonsko ređenje.

Program nastave i vježbi za polaznike obuhvaća četrnaest predmeta i traje osam tjedana tijekom zimskog i osam tjedana tijekom ljetnog semestara s predavanjima tri dana u tjednu. Spomenuti predmeti i vježbe tako su koncipirani da polaznicima pomognu njihova teološka znanja i stručne sposobnosti što bolje pretočiti u pastoralnu praksu kad preuzmu svećeničku službu u župnoj zajednici.

Svakome od đakona dodijeljen je župnik mentor kod kojeg će boraviti svakog vikenda te pod njegovim vodstvom imati Božićni praktikum mjesec i pol dana i Uskrsni praktikum u trajanju od dva tjedna. Mentori su dobili i konkretne upute kako će pratiti i pomagati đakone, uvoditi ih u vršenje obreda, dijeljenje sakramenata, vođenje pobožnosti i pouka dobnih skupina te obavljanje župne administracije kao i drugih aktivnosti da se tako cjelovito i temeljito pripreme za skoru svećeničku službu. Otvaranju PG nazočili don Đuliano Trdić rektor CBS-a, don Mato Brečić duhovnik, dr. Mihael Prović nastavnik te don Nediljko A. Ančić voditelj i pastoralni vikar koji je sve nazočne pozdravio i dao upute o izvođenju nastavnog programa. Nakon predavanja toga dana upriličen je susret s župnicima mentorima na zajedničkom objedu. (N.A. Ančić)