Susret svećenika Cetinskoga dekanata

Susret svećenika Cetinskoga dekanata održan je u srijedu 26. listopada u Župi sv. Mihovila u Trilju.

Susret je počeo misnim slavljem koje je predvodio biskupski vikar za kler Splitsko-makarske nadbiskupije don Zvonimir Mijić uz koncelebraciju cetinskog dekana i župnika Župe Trilj don Stipe Ljubasa. Na susretu i u misnom slavlju sudjelovala su još 15-orica svećenika.

U propovijedi je predvoditelj slavlja osvrćući se na evanđeoski ulomak dana (Lk 13, 22-30) naglasio kako je svećenik pozvan ‘boriti se da uđe na uska vrata.’ Ići na uska vrata pomaže svećeniku da se suoči sobom, svojim životom ali i istinom da je od Isusa pozvan i da je njegova ljubav veća od svih slabosti s kojim se svećenik susreće u svome pozivu, kazao je predvoditelj.

Nakon mise uslijedio je drugi dio dekanatskog susreta u dvorani župne kuće. Don Zvonimir je održao predavanje o temi: ‘Nedjeljna misa, kako je pripremati i slaviti?’ Predavač je naslov svoga izlaganja shvatio ne toliko u doslovnom smislu, već kao temeljno pitanje svećeniku kako posredovati ljudima Krista Gospodina u slavlju mise, ali i u drugim svećeničkim službama. Pritom je naglasio da su između ostalog poslušnost, trpljenje, zajedništvo bitni znakovi ljubavi bez kojih ljudima ne možemo komunicirati Krista Gospodina. Ne možemo ga dati drugima ako ga sami u sebi ne nosimo i svojim životom ne postajemo znakovi Njegove prisutnosti. Tko se prepusti Bogu svaki dan iznova, taj ni u krizama i nevoljama ne gubi radost, nadu, pouzdanje, zaključio je don Zvonimir.

Na kraju je cetinski dekan don Stipe Ljubas, koji je moderirao cijeli susret, zahvalio predavaču i prisutnim svećenicima na sudjelovanju i na plodnim pastoralnim razmišljanjima.