Biskup Ivan Štironja u CBS-u na prvi dan trodnevnice blagdana Bezgrešnog začeća BDM

Prvoga dana trodnevne priprave uoči proslave svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, zaštitnice Centralnog bogoslovnog sjemeništa, 5. prosinca, misno slavlje predvodio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja. Na svečanom misnom slavlju koncelebrirali su i odgojitelji bogoslova, rektor don Đuliano Trdić, duhovnik don Mato Brečić, a đakonirali su prefekt don Ivan Mamić i don Damir Vrbešić.

U svojoj je homiliji biskup Štironja pozvao okupljene bogoslove da na trenutak zastanu i odlože sve tegobne misli koji ih zaokupiraju taj dan uoči kasnije nogometne utakmice Hrvatske protiv Japana: „Ovaj sat vremena posveti Bogu. I ne samo ovaj nego svaki trenutak svoje molitve, svaku svetu Misu, svak razmatranje, svaku krunicu, svako klanjanje, svaku duhovnu obnovu, svaku trodnevnicu, posebno u ovom vremenu došašća“, ističe mons. Štironja, te dodaje: „Bog dolazi, već je došao, čeka te ovdje u kapeici. Čeka te da otpočineš, da uđeš u sobu svoje duše, da staviš po strani sve osim Boga, da se skineš sa društvenih mreža i zakvačiš na odašiljače njegova Svetoda Duha“.

Osvrnuvši se na evanđelje o ozdravljenju uzetoga (LK 5, 17-26) biskup Štironja objašnjava da nas to uvodi u tajnu Božjeg dolaska k nama. „Ovdje ste, dragi bogoslovi da naučite osluškivati ono što vam Isus ima reći. Svakodnevno ste, poput uzetoga, pred nogama Isusovim, u prilici da dobijete ozdravljenje i odrješenje“, te zaključuje: „To je uvjet za dobivanje poslanja.“

Poslije euharistijskog slavlja kotorski je biskup zajedno s okupljenom bogoslovnom zajednicom pogledao utakmicu Hrvatska-Japan, te je nakon zajedničke večere uslijedio i večernji susret gdje je mons. Štironja govorio o svojem dosadašnjem iskustvu svećenstva, od službe misionara u Tanzaniji i Kanadi, preko službe katedralnog župnika u Mostaru, pastoralnog vikara mostarsko-duvanjske biskupije, pa sve do sadašnje službe kao pastir drevne Kotorske biskupije, u Crnoj Gori. „Biti biskup u Kotoru je velika čast. Mi smo jedna prastara biskupija s bogatom kulturnom i vjerskom baštinom“, objašnjava biskup Ivan: „No, najvrednije što imamo su naši ljudi, danas oko 20 000 tamo živućih katolika, to je najveće blago što imamo – kao i naši sveci na nebu: sv. Leopold Mandić, bl. Ozana Kotorska i bl. Gracije Kotorski“.

Tijekom susreta su bogoslovi CBS-a imali priliku postavljati razna pitanja, a za kraj im je biskup Štironja, osvrnuvši se još jednom i na proteklu pobjedu hrvatske momčadi na osmini finale svjetskog prvenstva, uputio i sljedeću poticajnu riječ: „ Ja želim, da i vi budete ‚finalisti' s kojima će se svi moći ponositi: vaši roditelji, vaša zajednica i odgojitelji, ali najviše da budete oni s kojima će se moći ponositi Isus!“.