Postavljanje u službu lektora i akolita u Splitu

Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić predvodeći 1. travnja misno slavlje u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, postavio je u službu dvojicu lektora te sedam akolita. U lektorat su postavljena dvojica bogoslova: Mate Bareta, na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije i Robert Maretić, na naslov Šibenske biskupije. U akolitat su na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije postavljeni: Antonio Brizić, Branimir Ivančić, Duje Katušić, Antonio Lagator, Grgo Marković i Ivan Silić; a na naslov Porečke i Pulske biskupije Luka Jakopić.

U koncelebraciji svečanog misnog slavlja bili su delegat don Franjo Frankopan Velić, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa don Đuliano Trdić i ostali svećenici.
Mons. Puljić je na početku misnoga slavlja pozdravio čitavu bogoslovnu zajednicu, roditelje i svećenike koji svojim molitvama prate bogoslove u učvršćivanju u odluci glede svećeničkog poziva.

U homiliji je mons. Puljić progovorio o važnosti službe svećenika: "Otajstvena je služba svećenika jer u njoj ne sudjeluju samo oni koji se javljaju, nego i svi oni koji su im pomagali", ističući obitelj koja je kao Crkva u malom temelj službi. Nadbiskup Puljić se, zatim, prisjetio jednog teksta iz Biblije koji je nastao nakon povratka iz sužanjstva i u kojem je Ezra donio Božji zakon pred narod, a vjernički puk pozorno slušao te Božje riječi. Tako je ukazao na važnost neprestanog osluškivanja Božje riječi, ali istodobno upozorio na važnost preobrazbe koja se treba zbiti u konkretnom susretu s riječima iz Svetog pisma.

Osvrćući se na čitanje i psalam od dana, nadbiskup Želimir je naglasio kako je od iznimne važnosti oduševljenje s Božjom riječi: "Slušali smo Ezekiela koji najavljuje kako će Bog opet skupiti narod i psalmista koji je oduševljen jer je otkrio Boga koji je pastir njegov i ničega se ne boji." Nadalje, mons. Puljić komentirajući službu akolita zamijetio je sljedeće: "Bogoslužje se odvija u dijalogu jer mi nismo samo pasivni promatrači, nego aktivni sudionici."

Na kraju svoje homilije nadbiskup Puljić čestitao je novim čitačima i pratiocima, a s posebnom se zahvalnošću obratio roditeljima naglašavajući blago obitelji koja je zdrava, koja moli i koja ima bezgranično povjerenje u Božju providnost.

Nakon homilije uslijedilo je postavljanje kandidata u dotične službe, a po završetku mise druženje je nastavljeno u sjemenišnoj blagovaonici.