Trodnevni program framaša završen misnim slavljem u crkvi svetog Ilije u Metkoviću

U crkvi svetog Ilije proroka u Metkoviću, na drugu nedjelju došašća 9. prosinca, na misnom slavlju sudjelovalo je stotinjak framaša iz Dalmacije i BiH.

Framaši su tijekom mise obnovili obećanja da će narednu godinu živjeti u franjevačkom duhu. Misno slavlje predvodio je župni vikar fra Ante Prološčić. U propovijedi je fra Ante stavio naglasak na adventsko vrijeme, te pozivom na obraćenje, upozorio na grijehe, među ostalima, i na grijeh ovisnosti. Osim opijatima, čovjek se može opijati i svojom ljepotom i inteligencijom, istaknuo je fra Ante.

Poravnavanje putova, na što nas evanđelje poziva, znači položiti ruke na vlastito obraćenje i slušati ono što nam Gospodin govori. Gospodin kada govori, govori iz svoga  srca, a one riječi koje izlaze iz srca, ulaze u tuđe srce, jednako tako one riječi koje izlaze iz razuma, one samo ulaze u tuđi razum. Likovi koje smo čuli u Evanđelju kao da su zalutali u povijest – Herod, Poncije Pilat, Tiberije, čak i Ana i Kajfa – koji su bili o ono vrijeme duhovne vođe svoga naroda ali prvenstveno su se predali politikanstvu i  spletkama, a ne Božjem vodstvu – kao što je to činio Ivan Krstitelj u pustinji. Ono što ujedinjuje ljude u pustinji, čežnja je za izlaskom, svi zajedno udružit će se da ostvare taj cilj, zato iščekivanje u pustinji sazrijeva. Ivan Krstitelj bio je u pustinji zato što u pustinji odjekuje glas, a pustinja nas sve čini jednakim. Upozoravao je, da će svaki čovjek vidjeti slavu Božju, smjerajući na Spasitelja koji je imao doći, a mi se spremamo ponizno i s vjerom ugledati spasenje Gospodinovo koje nam dolazi u Euharistiji – On je onaj za koga pripravljamo svoje srce i svoje putove da nam pomogne da mu sa čistim srcem izađemo u susret i da ga kao takvi dočekamo, zaključio je fra Ante Prološčić.