Nadbiskup Barišić krstio četvrto dijete u obitelji Petric

Na Treću nedjelju Došašća, 16. prosinca splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je misno slavlje u konkatedrali sv. Petra u Splitu za vrijeme kojega je krstio malenu Barbaru, četvrto dijete u Josipa i Vedrane Petric.

Na početku misnoga slavlja nadbiskup je pozdravio roditelje, rodbinu i kumu krštenice, župnika don Radojka Vidovića i župljane te brojne okupljene vjernike. Došao je iskazati potporu obiteljima s brojnom djecom te po sakramentu krštenja povjeriti mlado biće Božjoj ljubavi. „Danas je nedjelja radosti, nedjelja Caritasa i nedjelja Materica. Božić je najveći dar Boga čovjeku. Svaki život je Božji dar nama. U tom ozračju zahvalimo Bogu na našem životu i životu malene Barbare te povjerimo njezin i svoj život Njegovoj ljubavi i zaštiti“, kazao je nadbiskup.

U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o tome što znači zauzeti stav budnosti i što znači pripraviti put Gospodinu te zašto Treću nedjelju došašća, zovemo „nedjelja radosti". U tom je svjetlu kazao da nas „sveti Pavao poziva da se pripremimo za dolazak Gospodinov zauzimajući tri stava: stalna radost, ustrajna molitva i neprestano zahvaljivanje. Božić je blizina Boga koji nam dolazi, on je svjetlo koje osvjetljuje sve naše tame i lijek za sva naša oboljenja.“ Naglasio je da je „više radostan i bogat onaj koji daruje nego onaj koji prima. Ako smo usmjereni na stvari onda nas materijalno zarobljuje, a ako stvar pretvorimo u dar onda se materijalno pretvara u duhovno“, kazao je nadbiskup dodavši slikovito da smo „u gospodarskoj krizi jer živimo u sustavu stvari u kojemu imamo skladišta, a pretvarajući stvari u darove izgrađujemo svetišta“. U tom je ozračju pozvao vjernike da im Božić ne bude samo Božić slamice i figura, tradicije i običaja nego uistinu Božić rođenja Boga među nama i u nama.

Splitsko-makarska nadbiskupija već dugi niz godina nastoji na svoj način pomoći roditeljima i honorirati rođenje četvrtog i daljnjeg djeteta i godišnje za ovu nakanu izdvoji skoro 400.000 kn. Ta materijalna pomoć roditeljima je simboličan dar za obitelj i trebala bi država i društvo više vrednovati i pomoći obitelji, jer to su budući građani i nosioci uloga u državi, istaknuo je nadbiskup.

Župnik don Radojko Vidović zahvalio je nadbiskupu što je svojom prisutnošću posvjedočio koliko se Crkva raduje životu, a obiteljima je čestitao na otvorenosti životu. Na kraju misnog slavlja mons. Barišić je čestitao roditeljima, kumovima, braći i sestrama, bakama i djedovima, rodbini i prijateljima krštenice, ali i čitavoj župnoj zajednici. Obitelji Petric udijelio je knjigu, pismo i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima kod rođenja djece.