Održana sjednica Prezbiterskog vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije

Sjednica Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, pod predsjedanjem nadbiskupa mons. Marina Barišića, održana je u srijedu 30. siječnja 2019. god. u Velikoj vijećnici Nadbiskupskoga ordinarijata u Splitu. Na sjednici su se okupili svećenici, članovi Prezbiterskoga vijeća, koji su članovi po službi ili su izabrani glasovanjem svećenika u svojim izbornim jedinicama ili su imenovani od strane nadbiskupa.

Nakon uvodne molitve, nadbiskup Barišić pozdravio je fra Joška Kodžomana provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića, pastoralnoga vikara dr. Nediljka Antu Ančića, kao i ostale članove Vijeća podsjećajući ih na njihovu važnu zadaću i suodgovornost koju imaju za mjesnu Crkvu. Potom je pastoralni vikar podsjetio članove na prošlu sjednicu Vijeća i zaključke koji su doneseni.

Potom su se nadbiskup, generalni i pastoralni vikar kratko osvrnuli na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu. Pohvalili su kvalitetnu organizaciju susreta, u prvom redu članove različitih pododbora u pripremi Susreta, zatim više od stotinu volontera i sve koji su svojim angažmanom sudjelovali.

Uspjela je i bliža i daljnja priprava na susret, osobito tjedan prije središnjeg slavlja u Solinu. Susret obitelji pomogao je da se u mnogim župama osnuju obiteljske zajednice. Doprinijela je tome i izrada tematskih kateheza o očinstvu i majčinstvu kroz dvije godine priprave u župama diljem naše Domovine. U organizaciji Katehetskog ureda kroz tri pripravne godine izrađena su tri zbornika dječjih likovnih i literarnih radova koji su spomen na ovaj važan susret, ali i poticaj za buduća nastojanja.

Generalni vikar je ukratko izvijestio nazočne članove o najvažnijim točkama u zahtjevnoj organizaciji Susreta i humanitarne akcije, govoreći o broju sudionika, volontera, troškovima i donacijama. Uspio se prikupiti ciljani iznos od 620.000 kuna koji je uplaćen KBC-u Split za nabavku aparata za operacije novorođenčadi i djece.

Mnogi su članovi Vijeća iznijeli svoja mišljenja i prijedloge kako susret obitelji koji se realizirao u rujnu prošle godine neće ostati samo jedan u nizu masovnih događaja, nego postati okidač za unaprjeđenje pastorala obitelji.

Obiteljski pastoral nužno uključuje i starije osobe: djedove i bake u obiteljima, one u domovima za starije i nemoćne kao i druge osobe treće dobi koje žive same. Da bi se posvijestila važnost nazočnosti djedova i baka u obitelji, Katehetski ured SMN u ovoj školskoj godini organizira natječaj dječjih likovnih i literarnih radova na temu Na koljenima moga djeda i bake.

Zatim je najavljeno Nadbiskupijsko hodočašće u Poljsku (7. – 13. listopada 2019.). Hodočašće bi se sastojalo od posjeta Mariazellu, Beču, Czestochowi, logoru Auschwitz, Wadowicama, Krakowu, Wieliczki, Budimpešti i još nekima na toj ruti putovanja. Prijave će biti otvorene do 1. ožujka 2019. pa će se hodočasnici moći prijaviti direktno agenciji koja organizira hodočašće.

Iduća točka sjednice bila je posvećena umirovljenju svećenika i potrebi povezivanja manjih župa. Zaključeno je da zbog dobi svećenika i manjka duhovnih zvanja nužno slijedi personalno povezivanje nekih župa koje bi zadržale svoj status, ali bi ih posluživao jedan svećenik.

Bilo je govora i o proslavi sv. Dujma. Sveti Dujam, uz to što je zaštitnik grada Splita, slavi se i kao zaštitnik cijele Nadbiskupije. Ipak, to slavlje nije dobro zaživjelo u drugim gradovima u Nadbiskupiji. Prošlih godina u Devetnici je organiziran susret vjernika po dekanatima, no potrebno je još vremena i napora kako bi se Sudamja približila vjernicima izvan splitskih župa.

Nadalje, iznesen je i izvještaj o gradnjama u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Generalni vikar okupljene je upoznao s nekim informacijama o građevinskim radovima koji su već u tijeku te o planovima za iduću godinu, ali i za bližu budućnost. Svakako je primarno osigurati smještaj svećenicima koji, zbog bolesti ili napunjene kanonske dobi, trebaju posebnu brigu i smještaj u Svećeničkom domu pa su razmatrale različite lokacije i mogućnosti gradnje novoga doma. Pri kraju su i radovi u novim crkvama u Solinu i Trogiru te su u tijeku pripremni radovi i dokumentacija za gradnju novih crkvama na Spinutu i Škrapama te u okviru novoga Katoličkog školskog centra na Dračevcu. Gradi se i nova crkva u Brnazama. Planirani su radovi i u Katedrali sv. Dujma te u Muzeju sakralne umjetnosti.

Misijski ured planira nove misijske poticaje u korizmi koje bi pomogle da se misijske aktivnosti Crkve ne fokusiraju samo na Misijsku nedjelju, nego budu raspoređene na cijelu godinu i tako prožmu čitav pastoralni rad.

Na završetku sjednice nadbiskup je zahvalio članovima Prezbiterskoga vijeća na njihovim prijedlozima te još jednom sve potaknuo da što više pastoralno djeluju u skladu s novim pastoralnim izazovima nakon Susreta obitelji. Susret je završio zajedničkim ručkom u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata.