Izabrano novo vodstvo splitske podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva

Hrvatsko katoličko liječničko društvo splitske podružnice održalo je, u ponedjeljak 4. ožujka u velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu, izbornu godišnju skupštinu na kojoj je izabrano novo vodstvo na mandat od četiri godine. Novoizabrani predsjednik je dr. Ivica Grković, dopredsjednik dr. Anton Marović, tajnica dr. Anita Srujić Vladanović, blagajnica Milka Jukić, koordinatorica dr. Danijela De Micheli Vitturi, a novi duhovni asistent je don Stipan Šurlin. Također je izabran i upravni odbor u koji su uz dosadašanje izabrani i novi članovi iz podmlatka Podružnice.

Susret, kojemu je nazočio: splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić, predsjednica HKLD-a prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica, te gosti iz više podružnica HKLD-a započeo je molitvom dosadašnjega duhovnika don Ante Mateljana, koji je tu funkciju vršio 22 godine.

Nazočne je pozdravila dosadašnja predsjednica splitske podružnice doc. dr. sc. Meri Matijaca kazavši da je splitska podružnica HKLD-a kroz 26 godina postojanja zadržala u društvu kršćanski duh i donosila uvijek nove ideje i poticaje. Sada broji oko 150 članova i uvijek se pomlađuje, naglasila je dr. Matijaca.

Nazočnima se obratio i nadbiskup mons. dr. Marin Barišić naglasivši da je liječnički poziv uvijek bio visoko vrednovan na ljestvici humanosti. „Ako se igdje može osjetiti ova plemenitost u obrani čovjeka i njegova zdravlja to je u vašem pozivu. Ta humanost nema samo horizontalnu dimenziju“, kazao je nadbiskup obraćajući se članovima HKLD-a te dodao da su i liječnici poput Isusa u službi čovjeka i njegova zdravlja jer „Isus je kazao kako nije došao da bude služen nego da služi drugima. Svi smo ograničeni ali smo i Gospodinova produžena ruka, odnosno pronositelji te iste ljubavi. Želio bih da vas i u daljnjem vašem djelovanju nadahnjuje, hrabri i prati Njegova nesebična ljubav.“ Mons. Barišić je zahvalio svim članovima HKLD-a na svjedočkom kršćanskom životu i zauzimanju za zdravlje našega naroda. Zahvalio je na poseban način dosadašnjem vodstvu, duhovniku don Anti Mateljanu na dugogodišnjem trudu, pažnji i ljubavi te čestitao novoizabranom vodstvu.

Riječ pozdrava uputila je i predsjednica HKLD-a prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica naglasivši kako je splitska podružnica najaktivnija podružnica HKLD-a od 24 podružnice u Hrvatskoj. Također je istaknula važnost što se Društvo pomlađuje i što se u njega rado uključuju mladi liječnici.

Potom su uslijedila izvješća o djelovanju Podružnice: dosadašnje predsjednice Meri Matijaca, izvještaj o financijskom stanju, te koordinatorice Danijele de Micheli Vitturi. Dosadašnji duhovnik don Ante Mateljana je rekao kako je „Bogu zahvalan na ove 22 godine koje sam proveo kao duhovnik ovoga društva. Upoznao sam divne ljude, liječnike i sudjelovao u različitim inicijativama koje smo organizirali. Vjerujem da su svi oni koji su prošli kroz Društvo mogli osjetiti i ljudsko zajedništvo i vjersko ozračje, međusobnu solidarnost i pomoć ne samo na kolegijalnoj razini kao liječnici nego i na eklezijalnoj razini kao vjernici i članovi Crkve“.

Nakon jednoglasnog izbora nove uprave, novi predsjednik splitske podružnice prof. dr. sc. Ivica Grković je rekao: „S velikim respektom i poštovanjem gledam na dosadašnje aktivnosti Društva, tako da se s neizvjesnošću i strepnjom prihvaćam ove nove funkcije. Zajedno smo na upravnom odboru odlučili da Društvo treba pomladiti, uključiti možda i studente medicine. Volio bih da se mišljenje i profesionalno i vjersko i etičko našega Društva uvažava kao vrlo relevantno, te nam se je nametnuti u svim važnijim raspravama koje spajaju struku i etičnost a takvih rasprava i pitanja očekujem u budućnosti mnogo više nego ih je do sada bilo“.

Program je moderirao Kajo Bućan, a za glazbeni ugođaj pobrinuo se Komorni zbor bogoslova CBS-a u Splitu pod vodstvom maestra don Ivana Urlića. Susret je završio prigodnim domjenkom.