Pepelnica u splitskoj prvostolnici

„Vrijeme korizme zahvaća svakog od nas. Kroz njega želimo rasti u svojoj vjeri i u daru krštenja jer smo krštenjem uključeni u otajstvo Kristova uskrsnuća kojem idemo. Želimo iz godine u godinu sve zrelije, odgovornije i svjesnije slaviti ovo vrijeme koje nam je Gospodin dao. Neka nam On udijeli tu milost, a mi je otvorena srca prihvatimo i ugradimo u naše korizmene dane“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodeći euharistijsko slavlje s obredom pepeljanja na Čistu srijedu – Pepelnicu, 6. ožujka, u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji je bilo nekoliko svećenika predvođenih generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem i katedralnim župnikom don Tomislavom Ćubelićem.

U prigodnoj homiliji mons. Barišić je pojasnio kako zajedno s braćom i sestrama diljem svijeta započinjemo vrijeme u kojem smo pozvani otkrivati dostojanstvo koje nam je Gospodin dao - dostojanstvo njegovih sinova i kćeri, a poremećaj dostojanstva dogodio se po grijehu koji je unio nered u naše odnose prema Bogu, bližnjemu i nama samima. Naglasio je da Bog želi svakog od nas preporoditi u svojoj ljubavi, ali da smo i mi pozvani sudjelovati u tome čineći djela ljubavi, moleći i posteći. „Svi nosimo odgovornost za vlastiti život, ali i za čitavo društvo. Stoga je potrebno posuti se pepelom i priznati da smo grešni, pokajati se, obratiti i oprostiti kako bi zajedno kroz ovih četrdeset dana pretvorili pustinju u sebi i oko sebe u vrt. Da bi to uspjeli ne smijemo se na samom početku posipati pepelom koji nastaje paleći druge, svjesno ili nesvjesno obezvrjeđujući ih i ponižavajući. Potrebno se posuti sa svojim pepelom, zapaliti svoje grijehe, mane i propuste“, istaknuo je nadbiskup. Zamolio je Gospodina da nam pomogne da kroz ovu korizmu nanovo izgradimo ono što je bitno - dostojanstvo djece Božje.

Na kraju misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uzveličao katedralni zbor, nadbiskup je poručio da nas korizma može izvesti iz osobnih, obiteljskih i društvenih kriza te je svima poželio plodno i blagoslovljeno korizmeno vrijeme.