Splitsko sjemenište i Nadbiskupijska klasična gimnazija proslavili svoju zaštitnicu Gospu od Blagovijesti

Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ proslavili su, u ponedjeljak 25. ožujka, svetkovinu Navještenja Gospodinova i svoju zaštitnicu - Gospu od Blagovijesti. Svečano euharistijsko slavlje u sjemenišnoj kapeli predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić.

U koncelebraciji su bili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i biskup u miru mons. Ante Ivas, novoizabrani nadbiskup Cisse i apostolski nuncij u Obali Bjelokosti mons. Ante Jozić, ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa don Edvard Punda, ravnatelj Nadbiskupijske klasične gimnazije don Josip Dukić, generalni vikar mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar mons. Nedjeljko Ante Ančić, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta don Alojzije Čondić, rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa don Jure Bjeliš, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju fra Blaž Toplak, svećenici koji djeluju u sjemeništu i školi kao i svećenici koji podupiru i prate rad ovih važnih institucija.

„Danas nas ovdje sve okuplja jedan pozdrav koji jezgrovito i sadržajno izražava otajstvo ovoga dana i blagdana. Pozdrav je to anđela Gabrijela Mariji: 'Raduj se ti puna milosti, radosti i ljubavi'. Ovo je stoga dan milosti, radosti i ljubavi kojom je Bog po Marijinu prihvaćanju, obradovao i osmislio naš život i rad ovdje na zemlji i udario temelje naše vječne radosti“, rekao je na početku slavlja ravnatelj gimnazije don Josip Dukić te u svoje i u ime svih koji u Sjemeništu i Gimnaziji žive i rade pozdravio okupljene biskupe i svećenike, sjemeništarce i gimnazijalce, njihove roditelje, prijatelje i rodbinu, bogoslove, isusovačke novake, časne sestre, kandidatice, ravnatelje splitskih srednjih škola i sve okupljene vjernike.

Čestitajući dan Sjemeništa i Gimnazije te blagdan Gospe od Blagovijesti, nadbiskup Barišić je kazao da anđelovo navještenje i Marijino 'da' otvaraju vrata tajni Boga koji želi biti prisutan u našoj stvarnosti. „Ovo je početak Novog zavjeta i početak tolikih početaka i nikakvo čudo da je nadbiskup Stjepan Cosmi 1700. godine izabrao upravo ovaj dan i događaj za početak rada sjemeništa i gimnazije“.

Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ danas ima 162 učenika/učenica te oko 30 djelatnika, a Nadbiskupsko sjemenište dom je 13-orici sjemeništaraca (2 dubrovačka i 1 šibenski). Na misnom slavlju svetkovine Blagovijesti već tradicionalno propovijeda sjemeništarac maturant, a ove godine homiliju je održao Mario Tošić, sjemeništarac Dubrovačke biskupije. Pozvao je sve okupljene da se utječemo Mariji koja je iz kovčega svoje utrobe rodila našeg spasitelja te da poput nje slijedimo Božju riječ i dopustimo mu da ruši naše želje i ostvaruje svoje planove za naš život. „Primjer Djevice Marije poziv je svima nama da radikalno živimo svoje kršćanstvo, a radikalnost kršćanstva je ljubav i bezuvjetno predanje“, istaknuo je.

Pozdrave i zahvalu na kraju misnog slavlja izrekao je ravnatelj sjemeništa don Edvard Punda. „Marija je fascinantan spoj radosti i ozbiljnosti. U radosti i ozbiljnosti bila je dio Božjeg otajstva, a one su snažno povezane i nužne za istinsko ostvarenje svakog čovještva. Radost je potrebna ozbiljnosti da ne odlutamo u površnost, a ozbiljnost radosti da budemo sposobni izići iz sebe. Samo zajedno mogu prkositi našoj sebičnoj naravi i učiniti nas ljudima pri sebi i sa odmakom od samog sebe“, zaključio je don Edvard.

Po završetku misnog slavlja mons. Barišić otvorio je bistu don Frane Bulića, djelo akademskog kipara Dragana Duževića, koja je postavljena u predvorju sjemenište zgrade.

Dan uoči svečane proslave, u nedjelju 24. ožujka, u velikoj sjemenišnoj dvorani upriličena je svečana akademija s prigodnim programom u čijem je središtu bila dramsko-scenska igra „Šutnja“, djelo vicerektora Sjemeništa don Vedrana Torića, a u koju su odigrali sjemeništarci. Glazbeni dio akademije obilježio je sjemenišni tamburaški orkestar i mješoviti gimnazijski zbor pod ravnanjem s. Lidije Matijević, koji je obogatio i misno slavlje na samu svetkovinu.

Proslava je završila zajedničkim ručkom i tradicionalnom malonogometnom utakmicom između sjemeništaraca i bogoslova.