Dan Vojne kapelanije sv. Nikole biskupa u Splitu

Hrvatska ratna mornarica proslavila je u petak 6. prosinca blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Nikole biskupa i Dan istoimene Vojne kapelanije koja djeluje pri HRM u Splitu (Lora).

Svečano slavlje započelo je molitvom kod kipa sv. Nikole u krugu same ratne luke – vojarne “Admiral flote Sveto Letica Barba” u Lori, nadomak ratnim brodovima, da bi zatim pripadnici Hrvatske ratne mornarice kip svojega svetog zaštitnika ponijeli u procesiji prema crkvi Sv. Ante u Poljudu. U procesiji su, uz pratnju orkestra Hrvatske vojske, sudjelovali mornari, dočasnici i časnici predvođeni zapovjednikom HRM-a kontraadmiralom Ivom Raffanellijem.

U crkvi Sv. Ante na Poljudu zatim je održana svečana koncelebrirana misa koju je predvodio vojni biskup Jure Bogdan u zajedništvu s gvardijanom poljudskog franjevačkog samostana fra Anzelmom Stulićem, kapelanom splitske Vojne kapelanije sv. Nikole biskupa o. Jozom Mravkom, OP, policijskim kapelanima Šibenika, Zadra i Splita don Darkom Poljakom, o. Ivom Topalovićem, don Hrvojem Reljom i don Markom Trogrlićem kao i svećenicima Splitsko-makarske nadbiskupije don Anđelkom Dukićem, don Antom Vrankovićem i don Antom Čulićem.

Uz zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kontraadmirala Ivu Raffanellija, njegove suradnike te brojne pripadnike Hrvatske ratne mornarice, proslavi su nazočili predstavnici Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i braniteljskih udruga. Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je zbor HRM pod ravnanjem maestra prof. Marija Krnića.

Biskup Bogdan je u homiliji istaknuo lik sv. Nikole, jednog od najomiljenijih svetaca Katoličke Crkve, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece. Njegov kult je živo prisutan i u istočnim kršćanskim Crkvama, a u našem narodu i Domovini, napose na hrvatskom Jadranu posvećeno mu je mnoštvo crkava i kapela.

Polazeći od navještenoga evanđeoskog ulomka o kući koja je sagrađena na pijesku a koja se lako uruši pred bujicama i vjetrovima, te o onoj sagrađenoj na čvrstoj stijeni koja im, upravo stoga jer je sagrađena na čvrstom temelju, snažno odolijeva, biskup Bogdan je naglasio da su upravo sveci oni ljudi koji su sav svoj život gradili i sagradili na takvoj čvrstoj stijeni. Taje stijena pak Krist. Stoga je sav njihov život bio prožet ukorijenjenošću u Krista Gospodina, pa su oni ne samo odolijevali bujicama i olujama zemaljskoga života, nego su i drugima pomagali u njihovim nevoljama i tegobama, obasipajući ih u njima, svojim zagovorom, brojnim Božjim darovima i milostima. Upravo takav je, istaknuo je nadalje vojni biskup, bio i sv. Nikola biskup. On je kao i svi drugi Božji sveci i svetice bio i jest „ikona“ Božja u ovom našem svijetu, a to znači živi putokaz koji upućuje na Boga i koji svakom čovjeku otkriva koji je najdublji i najtemeljniji smisao ljudskog života. Sveci nam poput sv. Nikole, istaknuto je biskup Bogdan, trajno poručuju kako biti s Bogom i biti Božjim znači – biti od Boga obdaren, ali istodobno, i biti darovan drugima. Uputio je zatim na vrline sv. Nikole, poznatog po svojoj mudrosti i plemenitosti, svojoj ljubavi prema ljudima, a napose prema siromasima i potrebitima. Te su njegove vrline kroz svu povijest bile, a to su i danas uvijek jednako privlačne naraštajima svih vremena, te je stoga sve pozvao da svoj život, svoje životne brige i oluje, svoje izazove i neizvjesnosti povjere zagovoru ovoga moćnog sveca te tako zgradu svoga života, po njegovu primjeru, usidre na čvrstoj stijeni – Isusu Kristu, izvoru svake svetosti i svake dobrote. U Molitvi vjernika biskup je, uz ostale nakane za koje se u ovom

misnom slavlju molilo, sve pozvao na molitvu za sve naše poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje.

Na koncu misnog slavlja svim nazočnima se zahvalnom riječju obratio o. Jozo Mravak, OP vojni kapelan kapelanije sv. Nikole biskupa u splitskoj Lori. Zahvalio je ponajprije biskupu Bogdanu na njegovoj nazočnosti i trajnoj pažnji kojom on iz godine u godinu prati i poštovanju koje, predvođenjem misnih slavlja u čast zaštitnika HRM i ove Vojne kapelanije uvijek iznova iskazuje svim njezinim članovima. Jednako tako o. Mravak je zahvalio i zapovjedniku HRM kontraadmiralu Raffanelliju i njegovim suradnicima na trajnoj pomoći i suradnji kojom susreću ovu Vojnu kapelaniju, zatim svim nazočnim svećenicima na njihovu sudjelovanju u ovom slavlju kao i odsutnom kolegi vojnom kapelanu don Branimiru Projiću koji je, preko o. Mravka, iz Poljske gdje se trenutačno nalazi, svima uputio svoje pozdrave i čestitke. Konačno, zahvalio je i Zboru HRM pod ravnanjem prof. Krnića na skladnom pjevanju te svim nazočnima pripadnicima HRM, njihovim uzvanicima, gostima i prijateljima.

Ovo svečano misno slavlje u impresivnom ambijentu poljudske franjevačke crkve, koja svojom toplom sakralnošću sve poziva na sabranost i molitvu, zaključeno je svečanim blagoslovom koji je svima udijelio biskup Bogdan, te pjevanjem hrvatske himne Lijepa naša Domovino, a nastavilo se zajedničkim prijateljskim druženjem u nedalekim prostorima Doma Hrvatske vojske „General-bojnik Ivo Jelić“ na splitskom Poljudu.