Slavlje sv. Stjepana u samostanu Majke Božje Divne na Marjanu

Na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić posjetio je samostan Majke Božje Divne na splitskom Marjanu, gdje je u zajedništvu s redovnicama iz Družbe Kćeri Božje ljubavi i don Ivanom Jakuljom slavio euharistiju. Tijekom mise oltarski stol je posluživao đakon don Nikola Šakić.

Osvrćući se na život sv. Stjepana, Nadbiskup je naglasio kako je „njegovo mučeništvo nastavak poruke Božića“. „U Gospodinovu rođenju prisutni su svi elementi Stjepanova života: progon, siromaštvo, hladnoća i izbjeglištvo. Ljudi su stvorili Božić idile koji je suprotan stvarnosti Kristova rođenja. Stjepan je nastavak otajstva Kristova rođenja, života i svjedočenja. On vidi u Isusu Kristu autentični projekt Božje ljubavi i zbog toga polaže svoj život za Njega. Pobjeda Božića i Božje ljubavi ostvaruje se na križu“, ustvrdio je mons. Barišić.

Istaknuo je i kako mi slavimo Gospodina jer je „svjetlo koje zasvijetli u tami i tama ga ne obuze“. „Kristovo svjetlo osvjetljava tamu čovjeka i njegovih odnosa. Gospodin je ušao u tamu i očekuje od nas da u ovom svijetu budemo svjedoci Njegova svjetla. Nismo od svijeta, ali smo stvoreni za svijet“, kazao je Nadbiskup, dodavši kako je Stjepan razumio poruku Kristova svjetla. „Stjepan je bio nepravedno osuđen, progonjen i kamenovan. Međutim, na tu ljudsku nepravdu i mržnju nije odgovorio suprotstavljanjem i nasiljem. Odgovara po uzoru na Kristov pristup tami, s ljubavlju i praštanjem“, nastavio je.

Pojasnio je i kako autentično svjedočanstvo kršćanskog života stvara plodove u ovom svijetu, rekavši: „Savao je bio prisutan kod Stjepanova kamenovanja. Sigurno je svjetlo Stjepanova života utjecalo i na sv. Pavla. Želio bih da i mi u ovom Božiću pronađemo mudrost i snagu duha prvomučenika Stjepana kako bi u našim odnosima i okolini mogli postati navjestitelji Radosne vijesti“.

Nakon misnog slavlja i kratkog druženja sa sestrama nadbiskup Barišić je posjetio ženski dom za starije i nemoćne o kojem brinu redovnice Družbe Kćeri Božje ljubavi.