Split: Misno slavlje povodom Molitvene osmine za jedinstvo kršćana

U okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se održava od 18. do 25. siječnja 2020. godine pod geslom „Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje“ (usp. Dj 28, 2) molitva za jedinstvo i misno slavlje za Splitsko-makarsku nadbiskupiju održani su u splitskoj katedrali sv. Dujma u srijedu 22. siječnja. Slavlje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uz koncelebraciju don Tomislava Ćubelića, don Ante Mateljana i don Jure Bjeliša. Đakonirao je Nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić, a liturgiju je pjevanjem obogatio bogoslovski zbor pod ravnanjem mo. don Ivana Urlića. U središnjoj molitvi za jedinstvo kršćana sudjelovale su i brojne redovnice, bogoslovi i vjernici laici.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na čitanje iz Djela apostolskih (Dj 27, 18 – 28, 10), mons. Barišić je kazao kako ovaj tekst različiti znanstvenici gledaju kao priručnik plovidbe toga vremena, no kako je on za kršćane puno više od toga jer nam „daruje snažno svjedočanstvo vjere“. „Maltežani koji su birali tekstove za ovogodišnju molitvenu osminu imaju snažne razloge za izabiranje ovih tekstova. U tekstu iz Djela apostolskih možemo uočiti dva motiva. Prvi motiv je lađa. I naša Crkva je lađa u uzburkanom moru suvremenog svijeta. I ona se, zajedno s kršćanstvom, nalazi pred različitim izazovima. Kako bi nadišli različite poteškoće i kušnje trebamo zajedno s drugim kršćanima pokušati pronaći zajednički jezik. Naša je stvarnost da smo razdvojeni, ali ako ne budemo razumjeli jedni druge nećemo razumjeti ni ljude drugih religija koji se nalaze u nevolji te nećemo imati samilosti za brata čovjeka. U samilosti prema različitima krije se odgovor na drugi motiv koji je najbolje izražen geslom 'Iskazivahu nam nesvakidašnje čovjekoljublje'“, poručio je mons. Barišić, dodavši kako je danas Sredozemno more grob za mnoge izbjeglice pred čijim problemima ne smijemo okretati glavu.

Pojasnio je i kako se Pavao u ovoj situaciji, iako je bio u okovima, pokazuje kao izvor mira u nemiru. „Na brodu je bilo 276 ljudi koji su pripadali različitim društvenim skupinama. Iako su svi uplašeni i ranjivi, zatvorenici u lancima su najuplašeniji jer njihovi životi vrijede vrlo malo. U takvoj teškoj situaciji, Pavao zna da je njegov život u Božjim rukama te je zbog svoje vjere siguran da će dođi na suđenje pred cara u Rim. Njegova vjera u nevolji postaje ostalima primjer te zbog toga dijele kruh nadilazeći tako sve svoje razlike“, ustvrdio je.

Govoreći o evanđeoskom tekstu, Nadbiskup je istaknuo kako je Isus Krist došao na našu lađu kako bi s nama podijelio najveće oluje. „Krist je ušao u oluju smrti i groba kako bi nam sa svojim uskrsnućem i uzašašćem postao sigurna luka svih naših brodoloma. Od nas očekuje da radosnu vijest njegove novosti nosimo svim ljudima“, naglasio je, dodavši kako bi svi kršćani trebali govoriti novim jezikom Duha Svetoga. „Polazište našeg duhovskog govora je naša obitelj i sredina u kojoj živimo. Ako se otvorimo jeziku Duha Svetoga uspjet ćemo pobijediti različite 'zmije' i napastovanja našega vremena koja nas razdvajaju i dijele. U perspektivi Kristove molitve za jedinstvo kršćana svoje osobne molitve trebamo usmjeriti prema onome što nas spaja kako bismo zajednički 'veslali morima ovoga svijeta'“, zaključio je.

Svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana slavi se od 1908. godine. Materijale za molitvenu osminu za jedinstvo kršćana 2020. godine pripremile su kršćanske crkve na Malti i Gozu („Kršćani na Malti zajedno“).