Misa zadušnica za pokojnog mons. Armanda Nardinija

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, u petak 31. siječnja u katedrali sv. Dujma, misu zadušnicu za počasnog kanonika Prvostolnog kaptola u Splitu mons. Armanda Nardinija. U koncelebraciji su bili prepozit Prvostolnog kaptola mons. Nediljko Ante Ančić; kanonici: generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, don Ante Mateljan, don Šime Marović, don Tomislav Ćubelić i don Marko Ćubelić; umirovljeni kanonici mons. Drago Šimundža i don Josip Delić. Suslavili su i don Stipan Šurlin te don Boris Vukasović, a đakonirao je Nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić. Euharistijsko slavlje je pjevanjem uveličao Komorni zbor bogoslova pod ravnanjem vicerektora don Ivana Urlića.

U prigodnoj homiliji, mons. Barišić je istaknuo kako liturgijska čitanja donose govor o dva kraljevstva. „Na čelu Kraljevstva zemaljskog nalazi se kralj David. On ima moć i autoritet i pokušava ljudskom logikom rješavati probleme kako bi ostvario vlastite želje. U takvom kraljevstvu, u kojem čovjek ne surađuje s Bogom, jedan grijeh dovodi do drugoga. Nažalost, u tim okolnostima ne možemo govoriti o životu, nego o smrti. S druge strane, pred nama je slika Kraljevstva Božjega koje je uspoređeno s čovjekom koji baca sjeme u zemlju. Ta slika nam govori kako se Kraljevstvo nebesko gradi kroz suradnju s Bogom. Iako nam je ponekad teško vrijeme između sijanja i žetve, trebamo biti strpljivi te posijati sjeme i imati povjerenja u Gospodina. Tako razvijamo sebe i svoj život te dopuštamo i drugima oko nas da žive stvarajući tako Kraljevstvo života“, nastavio je, dodavši kako je mons. Armando Nardini bio jedan od svjedoka Kraljevstva Božjega, čovjek strpljenja i logike malenosti Kraljevstva Božjega.

„Mons. Armando Nardini je bio čovjek širokog srca koji je živio Kraljevstvo Božje kroz pomoć siromašnima i beskućnicima. Znao je umirati kako bi drugi živjeli. To je najbolje pokazao na primjeru černobilske katastrofe kada je skupljao pomoć za djecu u Bjelorusiji koja je najviše osjetila posljedice te tragedije. Pronalazio im je i smještaj u rimskim bolnicama“, ustvrdio je Nadbiskup.

Govoreći o povezanosti mons. Armanda Nardinija sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom kazao je kako je svoju ljubav prema splitskoj Crkvi pokazao tijekom Domovinskog rata, ali i prije njega. „Mons. Armando je s našom Nadbiskupijom bio povezan preko don Petra Šolića koji ga je upoznao tijekom svog studija u Rimu. Kao bogoslov, don Petar mu je pomagao u župi San Giovanni Battista de Rosi, a njihovo prijateljstvo nastavilo se i nakon don Petrova povratka u Hrvatsku. Puno puta je mons. Armando u svojoj župi ugostio splitske bogoslove kako bi im pomogao u liječenju. Prilikom biskupskog ređenja mons. Petra Šolića u Rimu, mons. Armando je u svojoj župi ugostio sve Petrove uzvanike. Za vrijeme Domovinskog rata sa svojim suradnicima je dovozio karitativnu pomoć ugroženima u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. U tom razdoblju slao je obilje hrane u naše Sjemenište i Bogosloviju“, konstatirao je, zaključujući kako će „plodovi njegove dobrote još dugo živjeti u svim ljudima koji su ga poznavali“.

Mons. Armanda Nardinija (1921. – 2020.) nadbiskup Ante Jurić imenovao je počasnim kanonikom Prvostolnog kaptola zbog ljubavi i pomoći koje je pokazivao prema Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.