Bokeljska mornarica u Splitu proslavila blagdan svetog Tripuna

Hrvatska bratovština "Bokeljska mornarica 809" proslavila je, u ponedjeljak 3. veljače, tradicionalnom svetom misom u crkvi svetoga Filipa Nerija, blagdan svetoga Tripuna mučenika, zaštitnika Kotorske biskupije i Bokeljske mornarice.

Bokeljska mornarica organizacija je Bokeljskih pomoraca, simbol kontinuiteta pomorskog duha, te sa statutom iz sredine 15. stoljeća, jedno od najstarijih takvih udruženja. U Hrvatskoj djeluju kroz spomenutu bratovštinu čiji odredi ponosno čuvaju tradiciju u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli i Dubrovniku.

„Bokelji u Splitu imaju dugu tradiciju, još od 1873. godine prema službenoj dokumentaciji, okupljaju se na misnom slavlju u čast svetog Tripuna. Čuvamo tradiciju i običaje svojih otaca, uspomenu na slavnu prošlost naše mornarice koja je neraskidivo povezana s Katoličkom Crkvom. Njegujemo tradiciju Hrvata kao autohtonog naroda u Boki Kotorskoj koji je i u najtežim vremenima sačuvao svoju vjeru i identitet. To je dokaz nesalomljivosti hrvatskog duha i opstojnosti Bokelja. Nažalost u Boki je danas Hrvata manje od jedan posto“, kazao je uoči misnog slavlja Luka Perković, predsjednik splitskog ogranka HBBM 809.

Za tri godine, obilježit će 150. obljetnicu okupljanja Bokelja u gradu pod Marjanom.

„U Splitu nas ima na stotine. U posljednje vrijeme pokušavamo intenzivirati djelovanje i okupiti nas u što većem broju. Ovo je samo početak Tripudanskih svečanosti, ovaj tjedan imamo još dva značajna događanja. Pozivamo mlade Bokelje koji su spremni plesati i čuvati našu tradiciju, koja je od 2015. na popisu nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, da nam se obrate“, poručio je Perković.

Svečanosti se nastavljaju u srijedu, u 18 sati u Palači Milesi, gdje će biti predstavljena važna knjiga "Kotorski misal sv. Jakova od Lode" na čijem će predstavljanju sudjelovati mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup. U četvrtak, u Hrvatskom pomorskom muzeju, bit će predstavljena knjiga Vande Babić "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture". Prikazat će se i kratki film na temu Gospe od Škrpjela koji je pripremio novinar Božo Vodopija.

Fotogalerija: Ante Čizmić/HANZA MEDIA