Nedjelja Dobrog Pastira u splitskoj katedrali sv. Dujma

„Draga braćo i sestre, radostan sam jer su, konačno, poslije dugog posta i izolacije naše crkve otvorene kako bismo mogli ponovno, u zajedništvu s Gospodinom, slaviti euharistiju. Vjerujem kako ste, penjući se prema vratima crkve, osjetili iskustvo psalmiste: 'Obradovah se kad mi rekoše, hajdemo u Dom Gospodnji'. Pozdravljam sve vas koji ste došli u našu katedralu te sve one koji nas prate putem TV Jadrana, Laudato TV – a i društvenih mreža. Poseban pozdrav starijim osobama i kroničnim bolesnicima koji bi željeli doći, ali još uvijek ne mogu zbog mjera predostrožnosti. Otvorimo svoja srca Gospodinu kako bismo u radosti mogli slaviti ova sveta misna otajstva, u onoj radosti koja je i kod Gospodina trajna što je vidljivo iz Njegovih riječi: 'Svom dušom žarko sam želio blagovati ovu Pashu s vama'. Vjerujem kako bismo mi mogli te Njegove riječi primijeniti s naše strane te reći: 'Gospodine, tjednima sam čeznuo slaviti euharistiju s Tobom!'“, rekao je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uvodeći u svečano euharistijsko slavlje, 3. svibnja, na Nedjelju Dobrog Pastira i 57. svjetski dan molitve za duhovna zvanja, ujedno i šestoga dana devetnice sv. Dujmu, u splitskoj prvostolnici. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan, a đakonirao je don Nikola Šakić. Misno slavlje je pjevanjem uveličao Zbor bogoslova pod ravnanjem don Šime Marovića uz orguljašku pratnju don Ivana Urlića.

Govoreći u prigodnoj homiliji o poruci „Riječi zvanja“, koju je papa Franjo uputio za ovogodišnji Svjetski dan molitve za zvanja, mons. Barišić je kazao „kako Papa u poruci izvrsno zahvaća psihološku stranu poziva i vjernički pogled na poziv“. „Papa polazi od jednog dramatičnog događaja. Učenici u barci plove prema drugoj obali, a vani je noć i oluja. Osjećaju strah. No, to nije samo njihovo putovanje. I On je s njima, u istoj barci“, ustvrdio je, dodavši kako sigurno i čovjek ima strahove i protivnosti pred pozivom. „Ali kada unatrag pogledamo svoj život, vidimo kako je puno strahova i oluja završilo dobro. To je zato što naš život nije bezvezni slučaj, nismo anonimni niti izgubljeni u prostoru i vremenu. Nisam broj niti stvar, imam ime, ja sam osoba. Gospodin je trajno prisutan u našem životu, On je onaj koji nas poziva i prati, te zbog toga Papa naglašava kako je zahvalnost temeljna riječ svakoga zvanja. Svaki poziv je oblikovan s dramatičnošću, problemima i izazovima. Pitamo se: 'Mogu li ja to?', 'Radi li se o iluziji ili stvarnosti?'. Ali Gospodin nas ohrabruje, govori nam: 'Ne bojte se! Ja sam!'. Svi pozivi i poslanja su izraz Božje ljubavi te zbog toga trebamo dopustiti Gospodinu da uđe u našu barku te smiri vjetrove našega života“, nastavio je.

Istaknuo je „kako su se mnogi sjemeništarci, bogoslovi, kandidatice te zaručnici već odvojili od kopna te ušli u barku jer s Gospodinom žele, bez obzira na nemirna mora ovoga svijeta, ploviti na drugu obalu“.

Poručio je „kako je i sveti Dujam svojom odvažnošću bio ohrabrenje svojoj Crkvi i vjernicima u pronalasku svjetla vlastitoga poziva“, dodavši kako i mi, ohrabreni od Gospodina, svojim primjerom trebamo hrabriti druge te im tako pomoći da ne „ostanu nasukani na hridi neodlučnosti“.

Tumačeći evanđeoski tekst, mons. Barišić je naglasio kako Krist za nas doista predstavlja vrata jer su sve naše molitve upućene po Njemu. „Krist dolazi kroz vrata i želi nam darovati život u izobilju. Za razliku od Njega, postoje i oni koji se prerušavaju i gledaju svoje interese. To su kradljivci koji nas osiromašuju, a mi često sklapamo saveze s njima. Samo Krist obogaćuje. On je naš Pastir. Zna svakoga po imenu. Nismo broj za Njega. Upućuje nam poziv kako bi nas izvukao iz mase koja puno puta dovodi do gubitka našega identiteta i osjećaja odgovornosti. Gospodin nas svojim pozivom želi učiniti odgovornim osobama u ovom prostoru i vremenu. I zato na ovu Nedjelju Dobrog Pastira zahvaljujmo Dobrom Pastiru što nas traži na našim izgubljenim putevima, moleći Ga da uđe u lađu naše Crkve, obitelji i društva“, zaključio je.

Na kraju euharistijskog slavlja su otpjevane pohvale u čast sv. Dujma.