Sveta misa za 13 ubijenih svećenika i redovnika Biokovskog dekanata u II. svjetskom ratu

Svečanu spomen misu za 13 ubijenih svećenika i redovnika u Biokovskom dekanatu, u ponedjeljak 25. svibnja, u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predvodio je fra Josip Repeša, župnik Vrgorca i dekan Biokovskog dekanata.

S njim su suslavili fra Dujo Jukić, župnik Kozice i Zavojana, don Ivan Đonlić, župnik Stilja i fra Marko Bitanga, župnik Staševice.

U homiliji fra Josip je predstavio kako je misa za žrtve rata, misa pomirnica koja svojom žrtvom čisti pokojne, spominje se svih ostalih žrtava i moli za obraćenje krvnika. „Trinaest svećenika i redovnika svoje životno porijeklo vuče iz Biokovskog dekanata ili su ovdje mučki ubijeni. 13 svećenika i redovnika za koje se slavila spomen misa članovi su Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja (8), Franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije (1) i Splitsko Makarske nadbiskupije (4)“, dodao je.

„Njihovo svjedočenje i žrtva ne smiju biti zaboravljeni, a još manje iskorišteni za mnoge današnje prijepore. Bog je taj koji život daje i oduzima, Bog je onaj koji će krvnike potaknuti na pokajanje ili osuditi zbog njihove tvrdoće srca. Nabrajajući sve žrtve rata često se postavlja pitanje tko su njihovi krvnici, tko se odlučio dignuti ruku na sveto i nedužno. Često se rade crno-bijele podjele koja je strana ispravna ili pogrešna“, nastavio je.

Propovjednik je zato uzeo drugačiji model razlikovanja: branitelj domovine u ratu brani svoju domovinu, onesposobljuje neprijatelja, čak i ubija ali sačuva dostojanstvo obrane. „Takvi će neprijatelja nakon smrti pokopati, civile, zarobljene čuvati i tako dušu sačuvati. Krvnici su redovito 'branitelji ideologije', bez obzira koju oznaku na kapi nosili. Takvi će ne samo neprijatelja ubiti, grob oskvrnuti, civila, nemoćnog mučiti nego ubiti i onoga koji ga upozorava na zločin. U vrijeme podjela potrebno nam je učiniti pravu podjelu poštujući i prepoznavajući dobre ljude koji su se silom prilika morali pronaći na nekoj strani sukoba“, zaključio je, pozvavši okupljene na molitvu za sve žrtve rata.