Svetkovina Duhova u splitskoj prvostolnici: „Poticajem Duha Svetoga pretvorimo vlastitu sebičnost u sebedarje“

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Duhova, 31. svibnja, u splitskoj prvostolnici svetoga Dujma. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i župni pomoćnik don Ante Mateljan, a đakonirao je don Nikola Šakić. Na misi je pjevao katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Šime Marovića uz orguljašku pratnju maestra don Ivana Urlića.

U prigodnoj homiliji, nadbiskup Barišić je kazao kako „bez Duha Svetoga ostajemo udaljeni od stvarnosti koja nas okružuje i od Gospodina Isusa Krista čiji je život posebno vezan uz Duha Svetoga – stvaralačku ljubav Božju“. „Isus je utjelovljen po Duhu Svetom, na Njemu je Duh Sveti, Duh Sveti Ga je vodio u ostvarenju Božjeg plana te Ga je i uskrisio. Duh Sveti je životvorac te temelj svega, a nama često označava nepoznanicu“, ustvrdio je.

Tumačeći evanđeoski tekst, Nadbiskup je rekao da „i mi danas poput apostola, koji su u strahu od Židova zatvorili vrata, imamo različite strahove koji nas vode u neizvjesnost i bijeg od stvarnosti“, dodavši „da Gospodin dolazi apostolima, darujući im Duha Svetoga“. „Po Duhu Svetom kojeg nam Gospodin dariva postajemo dionici Njegove misije. I kao što je u početku Duh Božji od bezdušne mase načinio živo stvorenje, tako Gospodin svojim dahom nanovo rađa apostole“, pojasnio je, istaknuvši „da se i mi često urušavamo te nam je zbog toga potreban Duh Sveti koji nas čini kreativnima i konstruktivnima u prostoru u kojem živimo“.

Poručio je i kako dar „uvijek treba biti usmjeren prema drugome“, dodavši kako je najveći dar oproštenje.

Govoreći o Duhu Svetom kao izgraditelju zajedništva i međusobnog razumijevanja, nadbiskup Barišić je konstatirao „da se Babilonci nisu razumjeli jer su bili prazni u sebi“. „Za razliku od njih, Djela apostolska nam danas govore kako su Židovi, Parti, Međani, Elamljani i ostali narodi razumjeli apostole u Jeruzalemu. Razumjeli su ih jer su govorili jezicima Duha Svetoga, jezicima koji očituju veličanstvena djela Božja. I mi smo, poput apostola, plod Duha Svetoga i darovano nam je dostojanstvo sinova i kćeri Božjih po kojem smijemo Bogu reći: 'Abba Oče!'. Zbog toga svi možemo danas slaviti svoj rođendan. Rođeni smo krštenjem koje je, kao i ostali sakramenti, plod Duha Svetoga“, nastavio je, upozorivši kako smo od Duha pozvani sudjelovati u ostvarenju Božjeg plana spasenja čovjeka i svijeta.

„Želio bih da po poticaju Duha Svetoga vlastitu sebičnost pretvorimo u sebedarje“, rekao je mons. Barišić na kraju misnog slavlja, udijelivši vjernicima blagoslov.