Blagoslov križa i zvona crkve sv. Nikole Tavelića u Brnazama

U filijalnoj zajednici Sv. Nikole Tavelića u Brnazama - Župa Gospe Sinjske, u utorak 9. lipnja 2020. godine, održano je svečano slavlje blagoslova križa i zvona za zvonik crkve Sv. Nikole Tavelića u izgradnji. Obredom blagoslova križa i zvona predsjedao je fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. U slavlju su sudjelovali fra Ante Čovo, gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske, župnik fra Perica Maslać, župni vikar u Brnazama fra Antonio Mravak te franjevci sinjskog samostana i samostanskog okružja. Na slavlju su se okupili i brojni mještani Brnaza, Sinja i okolnih mjesta. Između ostalih, nazočili su sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, dožupan Luka Brčić, predsjednik Mjesnog odbora Brnaze Josip Marić, direktor građevinske tvrtke „Graditelj svratišta“ Dragan Radići, arhitekt Ivan Vulić i ostali. U prigodnom nagovoru O. provincijal je istakao višestruku ulogu zvona na zvonicima naših crkava: „Svakodnevno nas pozivaju na molitvu Gospina pozdravljenja, pozivaju nas na slavlje svete mise, podsjećaju na duhovnu dimenziju našeg života koja je usko povezana s Bogom, koja je usko povezana sa mukom, smrću i uskrsnućem našega Spasitelja i Otkupitelja Isusa Krist, u čije smo se ime i u ovoj prigodi sabrali. Zvuk zvona na našim zvonicima kao da nam želi reći: kršćanine ne zaboravi tko si, ne zaboravi da si Isusov učenik i njegov svjedok u ovome svijetu. Kršćanine, ne zaboravi da je Bog uvijek s tobom, da je s tobom i kada se veseliš i kada tuguješ, kazao je O. Provincijal“.

U ime Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja provincijal fra Marko Mrše zahvalio je darovateljima križa i zvona kao i Gradu Sinju, Splitsko-dalmatinskoj županiji, mještanima Brnaza i drugim dobročiniteljim koji su sudjelovali i koji će sudjelovati u izgradnji crkve Sv. Nikole Tavelića u Brnazama.

Nakon nagovora uslijedio je blagoslov križa i zvona. Križ je zavjetni dar pomorskog kapetana Mate Mastelića iz Brnaza i njegove obitelji. Zvona za crkvu sv. Nikole Tavelića ljevana su u talijanskoj ljevaonici zvona „De poli“ u mjestu Vittorio Veneto u blizini Venecije. Zvonik brnaške crkve krasit će četiri zvona. Najveće zvono posvećeno je Blaženoj Djevici Mariji, Čudotvornoj Gospi Sinjskoj, zaštitnici Župe, Sinja i Cetinskog kraja: Ton FA (F), promjer 107 cm, težina 740 kg. Drugo zvono posvećeno je sv. Nikoli Taveliću, naslovniku crkve i zaštitniku Brnaza: Ton SOL (G), promjer 95 cm, težina 540 kg. Treće zvono, posvećeno je sv. Franji Asiškom utemeljitelju franjevačkog reda: Ton LA (A), promjer 85 cm, težina 360 kg. Četvrto zvono, posvećeno je sv. Anti Padovanskom, omiljenom franjevačkom svecu: Ton SI (H), promjer 75 cm, težina 250 kg.

Zvona su darovali franjevci Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja crkvi Sv. Nikole Tavelića u Brnazma: fra Mirko Marić (kum crkve), fra Marinko Vukman, fra Stanko Dotur i fra Petar Gulić.

Nakon blagoslova križa i zvona, vjernicima se obratio gvardijan i upravitelj Svetišta Gospe Sinjske fra Ante Čovo zahvalivši svima koji su na bilo koji način sudjelovali u svečanosti te župni vikar fra Antonio Mravak. Slavlje je završilo blagoslovom O. provincijala, a potom je uslijedilo podizanje zvona i križa na zvonik crkve Sv. Nikole Tavelića. Podizanje i montaža zvona povjerena je tvrtki „Bunbal“ iz Kaštel Kambelovca. Blagoslov križa i zvona održan je u proslavi 50. obljetnice od kanonizacije franjevca Nikole Tavelića, prvog hrvatskog sveca (1970.–2020).