Obilježavanje obljetnice Lipanjskih žrtava u Vrgorcu

Svečanu spomen misu za 33 ubijenih žitelja župe i grada Vrgorca, tragediju zapamćenu pod nazivom „Lipanjske žrtve“, u ponedjeljak 15. lipnja u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu predvodio je fra Josip Repeša, župnik Vrgorca. Misu je koncelebrirao župnik Kozice i Zavojana fra Dujo Jukić.

U homiliji fra Josip je, prikazujući žrtvu nedužnih koji su ubijeni od strane pripadnika partizanskih jedinica prigodom ulaska u grad Vrgorac, pozvao okupljene na kršćansku potrebu molitve i prepuštanja pravde u Božje ruke, Onome koji je Gospodar suda prema svakoj savjesti.

Ističući kako se tragedija građana Vrgorca, nažalost često ponavljala na mnogim drugim mjestima u vrijeme II. svjetskog i Domovinskog rata, propovjednik je citirao riječi poticajne homilije blagopokojnog kardinala Franje Kuharića koji je pokušavao ohrabriti vjernike Voćina nakon strašnog masakra 44 žitelja tog mjesta.

„Ovdje, ove i tolike nevine žrtve nasilja diljem Hrvatske zaslužuju naše poštovanje i ljubav. To im izražavamo svojom molitvom i ovim bogoslužnim oproštajem. Ali baš zato, jer ih poštujemo, jer ih volimo, svoju dušu moramo sačuvati čistom od svake mržnje i od svake želje za osvetom. Tami mržnje moramo suprotstaviti svjetlo ljubavi. Bog će izreći zadnju riječ nad svakom savješću. Mi pokapamo svoje mrtve s vjerom u uskrsnuće i život vječni…. Kao vjernici mi prihvaćamo Božju riječ kao vrhovni zakon života. Kao svjetlo svojih misli osjećaja i savjesti. Zato ostajemo smireni u ovoj boli, bez gorčine i bijesa. Mi ostajemo i ponosni u svojoj tuzi baš zato jer pred nama leže nevine žrtve“. (usp. F. Kuharić, Propovijed za žrtve Voćina, 13. 12. 1991.)

Obilježavajući ovu tužnu obljetnicu moramo ostati civilizirani i oni koji će poštivati svaku žrtvu osuđujući svaki zločin. Jer premalena smo sredina da bi nas žrtve i danas dijelile stvarajući nove sukobe. Propovjednik je pozvao okupljene na molitvu za sve žrtve rata, s bilo koje strane sukoba i za obraćenje za njihove krvnike.

Poslije svete mise, po dosadašnjem običaju, svi okupljeni uputili su se do gradskog groblja u Vrgorcu gdje je na mjestu stratišta podignuta spomen ploča, pred kojom su predstavnici grada Vrgorca, župe i članovi obitelji ubijenih položili cvijeće i upalili svijeće. Skup je završen molitvom odrješenja za pokojne.