Imotski: Sprovod fra Milana Ujevića

U četvrtak 1. listopada 2020. u Imotskom Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja oprostila se od fra Milana Ujevića – franjevca, svećenika i nadaleko poznatog čuvara kulturne baštine. Fra Milan Ujević preminuo je 28. rujna u Kninu u 84. godini života, 67. redovništva i 57. svećeništva. Od pok. fra Milana, uz svećenike, bogoslove, novake i časne sestre, oprostili su se njegova obitelj, rodbina i vjernici župa u kojima je pastoralno djelovao.

Misom zadušnicom predsjedao je mons. Marinko Mlakić, generalni vikar Šibenske biskupije uz koncelebraciju 63 svećenika među kojima su bili fra Marko Mrše, provincijski ministar Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja te fra Marko Nimac, gvardijan samostana na Visovcu.

„U obredu sprovodne svete mise najsnažnije odzvanjaju riječi svete vjere koje govore o životu i smrti“ – u prigodnoj je propovijed rekao je mons. Mlakić. Prepričavajući i tumačeći posljednje dane Isusova života i vremena koje je proveo u patnji na Kalvariji te pojavom Njega kao Uskrsloga konstatira: „Isus Krist je živ i po njemu može živjeti, ne za trenutak, ne za godinu ili dvije, osamdeset ili devedeset, nego vječno svatko koji se njemu utječe i od njega milost traži.“

Fotogalerija: Boško Ćosić

Mons. Mlakić naglasio je vrline koje je posjedovao pok. fra Milan među kojima je svakako bila njegova ljubav prema svojim župljanima i arheologiji. „Fra Milan, koji je većinu svog svećeničkog života proveo živeći i radeći na župama Šibenske biskupije bio je revan Božji radnik. U to sam se osobno uvjerio, a to su mi potvrdili neki od subraće svećenika kada smo primili vijest o njegovu odlasku s ovoga svijeta. Uvjereni smo da će ga dobri Bog za to nagraditi.“

Na kraju euharistijskog slavlja oproštajne govore održali su provincijski ministar fra Marko Mrše, fra Damir Ćiro Čikara, župnik u Drinšu, i fra Kristian Stipanović, gvardijan u Imotskom. Fra Zoran Kutleša, vikar Provincije, pročitao je sućuti mons. Tomislava Rogića, biskupa šibenskog, Milana Stipića, novoimenovanog vladike križevačkog, i Božidara Darka Šošića.

Nakon mise zadušnice sprovodne obrede na groblju Gospe od Anđela predvodio je imotski gvardijan fra Kristian.