Održani Dani svete Elizabete, 2020.

Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je pastoralni program „Dani svete Elizabete“, zaštitnice franjevačkoga reda u prigodi njezina blagdana, od 15. do 17. studenoga.

Prvoga dana, u nedjelju, 15. studenoga 2020., prije i poslije misa u 7, u 9, 30 i u 19 sati organizirana je karitativna akcija „Kruh svete Elizabete“ – prikupljanje pomoći najpotrebitijima. Preporučalo se sakupljanje hrane dužega roka trajanja (ulje, sol, šećer, brašno, konzerve...) i osnovne higijenske potrepštine. Sve prikupljeno od karitativne akcije OFS „Blagovijest“ je ove godine darovao beskućnicima grada Splita (Udruga Most, ul. I. Gundulića 52, 21000 Split).

Drugoga dana, u ponedjeljak, 16. studenoga 2020. održana je „Večer duhovne poezije u čast svete Elizabete“ u dvorani „Dr. fra Karlo Balić“. Već četvrtu godinu franjevačko bratstvo Blagovijest slavi blagdan svete Elizabete, zaštitnice franjevačkoga svjetovnog reda. Kao dio toga slavlja u programu su jedan dan predvidjeli i večer Duhovne poezije. Ovogodišnju večer posvetili su poeziji sestre klarise, Marije od Presvetog Srca, Anke Petričević. Povod za ovu odluku bio je njezin devedeseti rođendan koji je pjesnikinja proslavila 2. siječnja 2020., u samostanu svete Klare gdje se nalazi od svoje mladosti. Anka Petričević je bila perspektivna mlada profesorica francuskoga jezika s ponudom nastavka poslijediplomskih studija u Parizu, ali i s knjigom pjesama koja je otkrila njezin talent. A onda je 1956., na iznenađenje svih koji su joj predviđali književnu i znanstvenu karijeru, napustila javni život i priključila se strogom splitskom klauzurnom redu časnih sestara Klarisa koje žive zatvorene za vanjski svijet. Tako je ostalo do danas. Nakon ulaska u red kćeri svete Klare promijenila je ime i postala Marija od Presvetog Srca. Godine 1976. sestra Marija završava izvanredni studij teologije na Filozofskom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Piše poeziju, dramska djela, eseje, meditacije, monografije i autobiografsku prozu. Anka Petričević do sada je objavila 120 vlastitih knjiga, a u biblioteci „Simposion“ koju uređuje od 1975. godine još 137 knjiga drugih autora, pretežno duhovne mistično-teološke literature, što je sveukupno 257 knjiga. Gotovo je neshvatljivo kako je ova časna sestra – klarisa, iz svoje zatvorene samostanske ćelije, intelektualno i duhovno obuhvatila cijeli svijet. Učinila je toliko dobrih prijevoda i objavila toliko vrijednih knjiga da se to može usporediti s radom jednog instituta. U jubilarnoj 1995. godini, prilikom otvorenja proslave 1700. obljetnice grada Splita, primila je nagradu Grada, a iste godine od predsjednika Republike dodijeljeno joj je odlikovanje Danice hrvatske s likom Marka Marulića za njezin izuzetan doprinos našoj kulturi. Anka Petričević upisala se u red vodećih ličnosti hrvatskoga kulturnog života 20. stoljeća. Ona je jedna od velikih žena koje je dao naš narod. Tu večer duhovne poezije uredio je i vodio pjesnik Zoran Jurišić, OFS, a pjesme recitirala pjesnikinja Divna Ban Bakota.

Trećega dana, u utorak, 17. studenoga 2020. obilježen je i proslavljen blagdan svete Elizabete, zaštitnice Franjevačkoga reda. Procesiju od kipa svete Elizabete, gdje su izmolili Molitvu svetoj Elizabeti, do crkve Presvetoga Otkupitelja te misu predslavio je i propovijedao fra Drago Vrhovac, OFMCap, područni duhovni asistent. U koncelebraciji je bio fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata. Fra Drago je temeljio svoju propovijed na biblijskom tekstu Mt 25, 31-45, posebno na retku „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt, 25, 40). Poziv i poslanje svete Elizabete obilježeni su porukom toga evanđeoskog odlomka. Sveta Elizabeta je zaštitnica Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS-a), svetica je ljubavi prema bližnjemu i potrebitomu, svetica karitasa. Ona i danas, u našem vremenu, može biti uzor i poticaj, nama svjetovnim franjevcima i franjevkama, za djelatnu ljubav, istaknuo je fra Drago.

Na proslavi blagdana sudjelovali su, uz domaćina, OFS „Blagovijest“, i predstavnici i druga četiri mjesna bratstva OFS-a grada Splita. Poslije popričesne molitve prisutni članovi OFS-a, predvođeni ministrom Mirom Maslov, obavili su „Obnovu zavjetovanja/obećanja evanđeoskoga života“.

Na kraju slavlja, fra Stipe je zahvalio predvoditelju slavlja fra Dragi te istaknuo kako je pastoralni program „Dani svete Elizabete“ jedan od oblika „trajne formacije“ svjetovnih franjevaca i svjetovnih franjevki u gradu Splitu. Potom su svi zajedno molili Molitvu za pokojne branitelje Vukovara i Škabrnje te za preminulog fra Bonu Šagija, OFMCap, poznatog franjevca kapucina koji je ostavio duboki trag na hrvatskom govornom području i šire u području praktične/pastoralne teologije, posebno u pastoralu župne zajednice te u katoličkoj publicistici... Predstavnici OFS-a zapalili su svijeće za preminule vukovarske i škabrnjske branitelje kod kipa svoje zaštitnice, sv. Elizabete.

Za ovogodišnji pastoralni program Mjesno bratstvo OFS-a „Blagovijest“ tiskalo je „Vodič“ (trolist) za štovatelje svete Elizabete u Splitu na Trsteniku koji je naslovljen „Sveta Elizabeta u Splitu na Trsteniku“.