Započelo Jerihonsko bdijenje u Splitu

Već tradicionalno u Došašću, inicijativa 40 dana za život Split, organizira Jerihonsko bdijenje za nerođene u crkvici sv. Trojice na Poljudu.

Bdijenje je započelo u subotu, 12.12. na blagdan Gospe Guadalupske, zaštitnice pro-life pokreta, svetom misom koju je predslavio don Ante Matešan.

U propovijedi je rekao kako su oni koji su danas najmanje zaštićeni upravo nerođena djeca te su zato ovakve inicijative iznimno važne. "Tamo gdje se gasi Božja ljubav, ljudska ljubav postaje egoistična. A egoizam je uvijek izbor protiv života“, istaknuo je je don Ante te zahvalio svim sudionicima Jerihonskog bdijenja koji su se odazvali na Božji poziv ovih 7 dana i noći, kako bi se Gospodin proslavio preko naših malih, sitnih odricanja te kako bi molitvom spasili barem jedan život.

Jerihonsko bdijenje traje neprekidno do 19.12. kada završava svetom misom u 19 sati. Svaki dan Jerihonskog bdijenja svetu misa je u 19 sati. Nakane bdijenja su: za grad Split, za očeve, za kajanje za grijeh pobačaja, za rođenje svakog začetog djeteta, za majke i očeve ranjene pobačajem, obraćenje grešnika, za parove željne djece, za liječnike i medicinsko osoblje, za domovinu i zakone koji će štititi život te osobne nakane. I ovaj put u crkvici sv. Trojice na bdijenju je svih 7 dana i noći kip Trudne Gospe, dar patera Marka Glogovića splitskom Centru za život.

Posebna je radost i milost u ovom vremenu Došašća prionuti molitvi, ući u tišinu i susresti se sa Isusom u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Priključiti se možete u bilo koje doba dana ili noći ili se prijaviti za svoj termin bdijenja na jedan od kontakata:

098/‪975 0832 (Sanja)

091/‪754 5789 (Ivka)

Jerihonsko bdijenje je skraćeni naziv molitve i bdijenja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, poglavito uz molitvu krunice i čitanje Svetog pisma koje traje sedam dana i sedam noći: "ratovanja na koljenima", pred i sa Gospodinom Isusom Kristom, koji ruši zidine naših grijeha i utvrde naših slabosti i rana.

U bdijenju očekujemo Božju pobjedu nad grijehom, očekujemo i čudo, ako nam je potrebno. Ova je molitva jedna konkretna borba, u kojoj možemo iskusiti Božju blizinu, ljubav i milosrđe. Noćno bdjenje uz Isusa ima posebnu ljepotu i značaj.

Idejni začetnik Jerihona diljem svijeta bio je "apostol svete krunice" Anatol Kaszczuk, rodom Poljak, gorljivi štovatelj Majke Božje, koji je organizirao prvo "Jerihonsko bdijenje" pri pavlinskom samostanu i marijanskom svetištu Jasna Gora od 1. do 7. svibnja 1979. Mnoštvo sabrano u ovoj vrsti zajedničke molitve, izvojevalo je svoju pobjedu: pohod pape Ivana Pavla II. svojoj domovini, koji je ozbiljno bio doveden u pitanje.

Izvorno, Jerihon znači "grad mjesec". Mjesec je simbol tame, grijeha i poganstva. Jerihonske zidine su morale pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu. Jošua je, nakon Mojsija, poveo izabrani narod u Obećanu zemlju i naišao na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona. Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko. Izrael je bio poslušan Gospodinovoj riječi, obilazio je sedam dana grad, trubio trubljom i nosio Kovčeg saveza tako da se grad na kraju predao.

Nebeski zaštitnik ove inicijative je sv. Ivan Pavao II.