Četvrta nedjelja došašća: Nadbiskup Barišić predvodio euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je na četvrtu nedjelju došašća, 20. prosinca, euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici sv. Dujma. U koncelebraciji je bio don Nikola Šakić, a na orguljama je svirao maestro don Ivan Urlić. Izravni prijenos svete mise bio je na TV Jadranu te YouTube kanalu i Facebook stranici Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Kroz protekle tri nedjelje susreli smo svjedoke adventa koji nas žele ohrabriti na našem putu prema Gospodinu. Prošlu nedjelju susreli smo Ivana Krstitelja koji nam je posvjedočio da je Gospodinov glas te smo vidjeli kako Ivan svoj identitet gradi kroz odnos prema Kristu. Danas idemo još bliže Gospodinu. Susrećemo se s Njegovom Majkom koja nam najbolje može reći tko je Onaj koga očekujemo i kako se pripremiti za susret s Njim“, kazao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Usporedivši povijest Izraela s utrobom koja u sebi nosi proročka obećanja, nadbiskup Barišić je rekao da se kroz cijeli Stari zavjet proteže proročko naviještanje Mesije. „Sva obećanja Starog zavjeta ostvaruju se u Mariji koja je poput muža Josipa bila iz Davidova plemena. Ona daruje Mesiju našem svijetu odigravši tako posebnu ulogu u povijesti spasenja“, nastavio je.

Osvrćući se na susret anđela Gabrijela i djevice Marije, mons. Barišić je naglasio da Marija surađuje s Duhom Svetim koji je sudjelovao u stvaranju svijeta te Kristovu utjelovljenju i uskrsnuću. „Sin Božji je istobitan s Ocem u dimenziji vječnosti, ali Njegovo rođenje ovdje na zemlji, snagom Duha Svetoga, jest rođenje od žene“, poručio je, nadodavši da zahvaljujući Marijinoj vjeri koja je očitovana u izricanju riječi „amen“ započinje naš novi odnos s Gospodinom.

Nadbiskup je nazočne vjernike potaknuo i na preispitivanje osobnog kršćanskog života, kazavši: „Gradimo li mi svoja vlastita kraljevstva? Ili smo ipak spremni na izgrađivanje Kristova kraljevstva kroz življenje pravednosti, poštenja i solidarnosti? Po uzoru na Majku Mariju i sami smo pozvani na autentičnu primjenu riječi 'amen', koja znači 'neka bude' i 'vjerujem', u našem životu“.

Istaknuvši kako je Riječ Božja uzvisila Mariju darovavši joj identitet, mons. Barišić je poručio kako Gospodin i nas poziva da postanemo ljudi „Riječi“. „Pozvani smo u vremenu adventa posebnu pažnju posvetiti vlastitoj duhovnosti. Advent nadilazi stvari, potrošnju i kupovinu. Materijalno nije dovoljno za Božić. Za ispunjen Božić i susret s Kristom potrebno je pogledati vlastiti odnos prema Njemu i bližnjem. Potrebno je pustiti, poput Marije, Riječ Božju u naš život kako bismo postali svjedoci oprosta i pomirenja“, zaključio je.

Na kraju euharistijskog slavlja katedralni župnik don Ante Mateljan zahvalio je Ocu nadbiskupu na predvođenju slavlja i poticajnim riječima.