Proslavljen blagdan prijenosa relikvija sv. Nikole biskupa u Metkoviću

Blagdan prijenosa relikvija sv. Nikole biskupa, u narodu nazvan - proljetni sv. Nikola, u nedjelju 9. svibnja proslavila je Župa sv. Nikole u Metkoviću misnim slavljima kojima je prethodila pobožnost sv. Nikoli. Slavljene su četiri mise, a relikvija sv. Nikole biskupa bila je izložena vjernicima na čašćenje.

„Relikvija prvog stupnja – mana – ulje sv. Nikole, Župi sv. Nikole biskupa, darovana iz Barija prije dvije godine, itekako je razlog više slaviti ovaj blagdan“ rekao je u homiliji neretvanski dekan i župnik don Davor Bilandžić.

Kad Bog želi proslaviti nekog sveca, onda dopušta posebne znakove koje u Crkvi potvrđuju njegovu stvarnu prisutnost pred prijestoljem Svevišnjega. To se upravo dogodilo s kostima sv. Nikole, pojasnio je vjernicima vlč. Bilandžić; vršena su različita istraživanja, nema nikakvog objašnjenja, činjenica je to koja nadilazi nama poznate zakone prirode ili jednostavnije – Božje čudo. Iz kostiju koje su po samoj logici potpuno suhe i vrlo stare, bez ikakve vlage, redovito istječe tzv. mirisno ulje – mana sv. Nikole.

Sveti Nikola kao biskup, bio je uzoran pastir i već za života zbog mnogih dobročinstava dospio je na glas svetosti, ipak, ni izdaleka ne bi zauzimao toliko važno mjesto među svecima sveopće Crkve, da nakon smrti iz vječnosti nije činio i čini čuda, zaključio je homiliju vlč. Bilandžić, pozvavši vjernike na jednostavnost, skromnost i poniznost – obilježje velikana, jer, kako je rekao – strašno je kad se čovjek uzoholi.