U Omišu slavljena misa zadušnica za žrtve Bleiburške tragedije

Misu zadušnicu za žrtve komunističkog režima koji su bez suđenja ubijeni na Bleiburgu i Križnom putu u omiškoj Župi sv. Mihovila Arhanđela u nedjelju 16. svibnja predslavio je don Ivan Banić.

Misa zadušnica slavljena je na poticaj „Hrvatskog domobrana – Udruge ratnih veterana Omiš“, u prigodi 76. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta. U misi je sudjelovao i predsjednik Udruge Ante Klarić – Kleme, preživjeli sudionik Križnog puta, koji se kao trinaestogodišnji dječak našao u koloni smrti, i kako je rekao „čudom Božjim ostao živ“.

U prostorijama Udruge održana je kratka komemoracija, na kojoj su se članovi Udruge minutom šutnje prisjetili svojih pokojnih članova i svih hrvatskih mučenika. Tom prigodom Ante Klarić je kazao: „Ovdje se danas prisjećamo nedužnih ljudi koji su osuđeni na smrt bez suđenja, a samo iz jednog razloga, što su voljeli svoju domovinu Hrvatsku i bili vjerni Materi Crkvi. Mi se danas molimo i za naše pokojne članove, kao i za one krvnike koji su to učinili, i molimo Boga da im bude milostiv.“

Predstavnici „Hrvatskog domobrana“ iz Omiša – Tomislav Raos, Jozo Tičinović, Ante Klarić, kao i nekolicina drugih članova Udruge, u petak, 14. svibnja, na groblju Vrisovci u Omišu tihom molitvom i polaganjem vijenaca i paljenja svijeća odali su počast svim poginulim i nestalim hrvatskim vojnicima i civilima ubijenim nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Isto je na groblju Lovrinac učinila nekolicina drugih članova Udruge.