OFS i FRAMA na Međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji “Laudato si’ – prema klimatskoj i društvenoj pravdi”

Međunarodna znanstveno-stručna konferencija „Laudato sì’ – prema klimatskoj i društvenoj pravdi“ održana je u petak 4. i subotu 5. lipnja na kojoj je sudjelovalo preko 50 predavača iz Hrvatske, Italije, Njemačke i Švedske. Konferencija se odvijala preko aplikacije Zoom.

Ovom konferencijom završava projekt Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži „CRO Laudato si’ – O brizi za zajednički dom“, skraćenoga naziva CROLAUDATOSI. Također, Hrvatsko katoličko sveučilište ovom konferencijom obilježava šestu obljetnicu izlaska enciklike pape Franje „Laudato si’ – O brizi za zajednički dom“, „Tjedan Laudato si’“ i završetak Posebne godine „Laudato si’“.

Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež održali su svoj program drugoga dana znanstveno-stručne konferencije, na dan očuvanja planete Zemlje. Program je moderirala Maja Duspara, nacionalni povjerenik za pravdu, mir i sve stvoreno OFS-a. Program, koji je trajao duže od 3 sata, bio je podijeljen na 3 dijela.

Prvi dio programa bila su svjedočanstva članova OFS-a i FRAME kako je enciklika pape Franje utjecala na naše živote. Snimke su se bazirale na tri okosnice enciklike, a to su: evanđelje stvorenoga, cjelovita ekologija i ekološko obraćenje.

Na konferenciji Framu su u ime Nacionalnoga bratstva i zagrebačkog područja predstavljali Magdalena Novosel, Martina Anđić, u ime Osječkog područnog bratstva Mislav Feger, a iz Splitsko-dubrovačkog područja Luciana Ribičić i Stjepan Zvonimir Vrlić. Oni su kratkom i simpatičnom snimkom predstavili Projekt Cro Laudato si.

Splitsko dubrovačko Područno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda sv. Leopold Bogdan Mandić napravilo je skup videozapisa sukladno područjima Dubrovnik, Imotski i Split. Cilj je bio prikazati kakve su promjene nastale u životima svjetovnih franjevaca godinu i pol od početka projekta i kampanja Crolaudatosi. Prikazana je snimka koja je snimljena u samostanu Male braće u Dubrovniku u kojoj sudjeluju mjesni duhovni asistent fra Veselko Grubišić i Neda Koprivec, Marija Vukušić, Marija Pavlović, Iva Stančić, Suzana Fiorenini, Ane Bokun i Ana Filipi, članovi i ministre bratstava s dubrovačkoga područja.

Drugi dio programa bio je okrugli stol pod nazivom “Šesta obljetnica enciklike pape Franje Laudato si’ – O brizi za zajednički dom”. Na okruglom stolu sudjelovali su Anđa Slunjski (nacionalna ministra Franjevačkoga svjetovnog reda), Magdalena Novosel (nacionalno bratstvo Franjevačke mladeži), Marijana Petir (nezavisna zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora) i dr. sc. Julije Domac (posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za klimu). Moderator ovog dijela programa bio je doc. dr. sc. Zoran Turza (Katedra za teologiju, Hrvatsko katoličko sveučilište). Sudionici su osobno posvjedočili kako je enciklika utjecala na njih te su govorili iz perspektive svojih zanimanja, osobito Marijana Petir i Julije Domac. Zajednički zaključak je da, iako smo došli do kraja projekta Cro Laudato si’, na početku smo promjena navika ponašanja koje su nužne radi očuvanja svega stvorenoga.

Za kraj programa predstavili su se:

- Zvonimir Kalić, mladi glazbenik i poljoprivrednik koji je osvojio treće mjesto u kategoriji 'Šampion hrane u poljoprivredi' u šestom izboru za najboljeg mladog europskog poljoprivrednika;

- Franjina ekonomija – s globalnim pokretom Franjine ekonomije upoznale su nas Ingrid Omerzo, s. Antonia Čobanov i Dijana Fabjan, njih tri uključene su kako u globalni tako i u nacionalni dio Franjine ekonomije; i na kraju

- Udruga za očuvanje planeta ʹI stvori Bog zemljuʹ koja je nastala potaknuta enciklikom pape Franje.

Za vrijeme pauze prikazivao se video uradak naziva “Hvaljen budi” koji je inače namijenjen kao edukativni materijal za OFS i FRAMU s ciljem bližeg upoznavanja same Enciklike i osvješćivanja potrebe brige za svijet.

Organizator konferencije je Hrvatsko katoličko sveučilište, dok su suorganizatori Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije, Franjevački institut za kulturu mira, Franjevački svjetovni red i Franjevačka mladež. Pokrovitelji konferencije su Grad Zagreb i Zaklada Rhema.