Molitva za Domovinu u Godini sv. Josipa

„Molitveni savez legije Srca Isusova i Marijina“ iz Splita organizirao je i ove godine prigodni program obilježavanja 1142. obljetnice Prvog međunarodnog priznanja Hrvatske, poznatijeg kao Branimirova godina. To je petu godinu zaredom skromni doprinos vjernika laika, u pravilu štovatelja Božjeg Milosrđa SMN-e, kako se ne bi zaboravio spomen na ovu veliku obljetnicu koja je utemeljena na pismima tadašnjeg pape Ivana VIII. knezu Branimiru - 7. lipnja 879. godine.

Program je započeo 4. lipnja u Obrovcu, u najstarijoj Župi u Hrvatskoj posvećenoj svetom Josipu, s krunicom Božjem Milosrđu i svetom misom koju je u Satu Milosrđa slavio župnik don Krešo Čirak.

Nakon sv. mise, grupa hodočasnika je krenula pješice preko Velebita (Tulove grede) prema CHM u Udbini. Prvu etapu puta, do crkvice sv. Frane, hodočasnike je pratio don Krešo s nekoliko svojih župljana. Nakon dolaska u Udbinu, upravitelj Svetišta don Josip Šimatović, upriličio je cjelonoćno euharistijsko klanjanje u kapeli Kraljice mučenika, nakon čega je u jutarnjim satima 7. lipnja slavio sv. misu. Večernju sv. misu s kratkim klanjanjem pred Presvetim, slavio je don Jure Vrdoljak, župnik Župe sv. Mateja iz Splita sa članovima župske molitvene zajednice Totus Tuus i djecom hrvatskih branitelja.

U okviru navedenog programa, dva člana Straže sv. Josipa iz Splita i jedan hodočasnik iz Šibenika, hodočastili su pješice od Vukovara – Župa sv. Josipa u Borovu, do nacionalnog Svetišta sv. Josipa u Karlovcu, ukupno 16 dana. Cilj ovog hodočašća bio je prinijeti patnje i stradanja grada heroja sv. Josipu na proslavi 334. obljetnice proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske – spomen na odluku hrvatskog sabora od 9.-10. lipnja 1687.god.

Specifičnost ovogodišnjeg programa bila je u tome da se, u ovoj Godini sv. Josipa, izmoli poseban zagovor sv. Josipa za duhovnu obnovu hrvatskog naroda, te da se istakne mjesto i uloga sv. Josipa u povijesti spasenja. U tom smislu posebnu snagu i motiv hodočasnici su „crpili“ iz knjige p. Donalda H. Callowaya „Posveta svetom Josipu - Čudesa našega duhovnoga oca“ za koju je predgovor napisao don Krešo Čirak, a koja je prigodno izašla upravo u ovoj Godini svetog Josipa. Važna je i mala povijest štovanja sv. Josipa u hrvatskom narodu koju je u cijelosti priredio, također ove 2021.godine, don Krešo pod nazivom „Krunica sa svetim Josipom“. U njoj nalazimo još jedan podatak od izuzetne važnosti, a to je da se sveti Josip odlukom Senata Dubrovačke Republike svetkovao kao zapovjedni blagdan još od 19 .ožujka 1521. godine, prije punih 500 godina, što nam „otvara“ pogled na činjenicu da smo mi, osim Marijanski, još i Josipov narod!