Jerihonsko bdijenje za svetost duhovnih pastira

U crkvi Sv. Trojice na Poljudu u Splitu, od 6. do 14. kolovoza, održano je drugo po redu ovogodišnje Jerihonsko bdijenje. Uz ono prvo u lipnju, za spas nerođenih, ovo u kolovozu organizirano je s nakanom učiniti znak blizine i zajedništva s našim pastirima, te moliti za njihovu svetost, kako bi svoje poslanje u ovim teškim vremenima korona krize izvršili sveto na slavu Božju i na korist povjerenom im puku.

Bdijenje je organizirano u devetnici priprave za svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Započelo je na blagdan Preobraženja Gospodinovog, večernjom misom koju je predslavio don Krešo Čirak iz Obrovca, župnik najstarije župe posvećene sv. Josipu u Hrvatskoj. On je ujedno urednik i pisac predgovora za najnoviju knjigu o svetom Josipu „Posveta sv. Josipu – čudesa našeg duhovnog oca“ autora p. Donalda H. Callowaya. Ta je knjiga vrijedan dar našoj Crkvi u Godini svetog Josipa, te je sveti Josip time bio, na poseban način, i „pokrovitelj“ ovog bdijenja.

Uz svakodnevne mise, molila se krunica Božjem Milosrđu i križni put u satu milosrđa, kao i Gospina krunica i krunica Nebeskom Ocu prije večernje mise. Jedan od slavljenika, nakon homilije, uputio je poziv vjernicima da se odluče na određenu osobnu pokoru koju će namijeniti kao svoju žrtvu za svetost naših biskupa i svećenika.

Bdijenju je, uza sve otežavajuće okolnosti s obzirom na visoke temperature i odsutnosti mnogih zbog godišnjih odmora, prisustvovao zadovoljavajući broj vjernika, posebno na večernjim euharistijskim slavljima koje je slavilo ukupno osam svećenika.

Nakon završnoga euharistijskog slavlja u subotu u jutarnjim satima, manja skupina vjernika uputila se s ikonom Gospe Sinjske pješice u Sinj zahvaliti Majci Mariji za svećenike i moliti njezin zagovor u svim njihovim potrebama. Organizatori bdijenja bili su: Molitveni savez legije Srca Isusova i Marijina, štovatelji Božjeg Milosrđa i molitvena zajednica Straža svetog Josipa.