Proslavljena 30. obljetnica Savjetovališta za obitelj župe Gospe od Zdravlja

Proslava 30. obljetnice Savjetovališta za obitelj pod okriljem Gospe od Zdravlja obilježena je od 14. do 16. prosinca u samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu.

U utorak 14. prosinca tema je bila „Otvorenost životu“. Misu je predslavio fra Ivo Rastočić u koncelebraciji sa župnikom fra Antom Udovičićem. U homiliji je govorio o vrijednosti dara života i prihvaćanju djece kao Božjeg dara. U srijedu 15. prosinca tema dana bila je molitva za obitelji koje ne mogu imati djece, a otvorene su životu. Fra Ivo se u homiliji osvrnuo na to što je neplodnost značila u Starom Zavjetu i koje su poteškoće neplodnosti, a na kraju mise fra Ante je molio molitvu za neplodne parove da u težnji za potomstvom poštuju Božje zakone i da naši zakonodavci omoguće brži put do usvajanja djece.

U četvrtak 16 prosinca na dan proslave 30. obljetnice osnutka Savjetovališta nakon blagoslova obitelji slijedila je Pobožnost „Gospi prid porodom“ te večernja misa koju je predslavio župnik fra Ante Udovičić. U homiliji govorio o počecima rada Savjetovališta za obitelj. Na poticajno pismo Antuna Liseca, dr. med da se pomogne trudnicama Danijela De Micheli Vitturi, dr. med. i neonatolog Igor Jelovac su u dogovoru sa tadašnjim župnikom fra Stankom Radićem počeli  rad u savjetovalištu za obitelj. Prva je nakana bila poučavanje o prirodnom planiranju obitelji i zlu pobačaja. S vremenom savjetovalištu su se priključili i stručnjaci iz područja psihologije, pedagogije, defektologije, ekonomije, socijalnog rada, psihijatrije te karitativna djelatnica. U savjetovalištu su počeli i obiteljski susreti koji su se održavali i u franjevačkim samostanima u Zaostrogu i Živogošću. Iz obiteljskih susreta stvorila se potreba za obnovom Bračnog vikenda. Održan je i niz obiteljskih tribina s aktualnim temama iz bračnog i obiteljskog života. Nakon mise slijedilo je Euharistijsko klanjanje za obitelji.

Iz Obiteljskog Savjetovališta Anita Strujić Vladanović, dr. med. otišla je u KBC Firule gdje su jedno vrijeme radile neposredno s trudnicama. Potom je otvoreno Caritasovo savjetovalište za trudnice od kojeg je kasnije nastalo Nadbiskupijsko Bračno i obiteljsko savjetovalište. Vrijedno je spomenuti nekoliko pokojnih djelatnika Savjetovališta Gospe od zdravlja koji su se nesebično zalagali za dobrobit braka i obitelji: fra Stanko Radić, psihologinja-pedagoginja Nada Veršić, pravnik Živan Sikirić i pedijatar-neonatolog Igor Jelovac. Danas u Velom Varošu postoji i Centar za život osnovan od inicijative „40 dana za život“. Kroz sve ove godine djelatnici savjetovališta surađivali su sa različitim udrugama i pokretima, institucijama i pojedincima. župnicima, Centrom za socijalni rad i sl. Bilo je nastupa na pučkim misijama, zaručničkim susretima, radio i tv emisijama, danima braka, obiteljskim ljetnim školama. Čitavo vrijeme svi djelatnici su volontirali.

Danas u Savjetovalištu djeluje još nekoliko volontera kojima se može dogovoriti susret. Za pravna pitanja mr. sc. Marlon Macanović, za ekonomiju obitelji prof. dr. Elza Jurun, za psihološke probleme psihologinja Doris Grgurin, za prirodno planiranje obitelji i ostalo Danijela De Micheli Vitturi, spec. obiteljske medicine, logoterapeut, koordinatorica Savjetovališta.

Foto: Iz arhiva