Preminuo dr. sc. Ivan Zelić

Preminuo je 18. prosinca dr. sc. Ivan Zelić. Rođen je 18. listopada 1956. g u Splitu gdje je završio osnovnu školu i klasičnu gimnaziju. Diplomirao je filozofiju, povijest, ekonomiju i katoličku teologiju.

Na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu je obranio magistarski rad pod naslovom "Filozofija znanosti Tome Akvinskoga u recepciji Jacquesa Maritaina“, a doktorirao je 2011. godine s temom "Filozofija znanosti Jacquesa Maritaina“.

Do 1991. radio je kao diplomirani ekonomist, a potom kao profesor u prosvjeti. Dugi niz godina je predavao u V. gimnaziji Vladimir Nazor u Splitu (vjeronauk, povijest, filozofiju i logiku), a potom filozofske kolegije na Visokoj teološkoj školi u Puli te na Odjelu za filozofiju Sveučilištu u Zadru. Značajan ograničavajući faktor u životu i radu bila mu je kronična bolest dijabetesa, zbog čega je i bio ranije umirovljen. Bio je vjeran suprug, ponosan otac četvero djece i djed 21 unučeta.

Područje znanstvenog interesa Ivana Zelića bili su logika, filozofija znanosti i tomistička filozofija. Njegov znanstveni rad i velika ljubav prema filozofiji rezultirali su objavljivanjem dviju izuzetnih knjiga. Prva, Vodič kroz filozofiju, koja na izuzetno jasan i sažet način, s povijesnog i tematskog aspekata, prikazuje cjelovitu filozofiju sa svim njezinim disciplinama i kao takva jedinstvena je na našem jeziku. Druga je Filozofija znanosti Jacquesa Maritaina, čime je popunjena praznina na hrvatskom jeziku o prikazu doprinosa ovog velikog kršćanskog filozofa ovoj filozofskoj problematici. Na poseban način Zelićev doprinos razvoju filozofske spoznaje kod nas očituje se i u njegovu poznavanju i aktualiziranju tomističke filozofije, o čemu nam svjedoče prihvaćen referat koji je trebao održati na Međunarodnom Tomističkom kongresu u Rimu, kao i njegovo velebno djelo, koje je na žalost ostalo nedovršeno, a na kojem je radio već duži niz godina s radnim naslovom "Tomistička filozofija u dvadesetom stoljeću", u četiri toma. Čime se doista ističe kao jedan od najboljih poznavatelja i promotora tomističke filozofije kod nas.