Misa zahvalnica na Staru godinu u splitskoj prvostolnici

Te Deum – tradicionalnu misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. U koncelebraciji su bili katedralni župnik don Ante Mateljan, don Marko Ćubelić i don Nikola Šakić. Na misi je pjevao katedralni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra Šime Marovića uz orguljašku pratnju maestra Ivana Urlića.

Govoreći u prigodnoj homiliji o evanđeoskom tekstu, mons. Barišić je kazao kako Krist povezuje sve događaje našega života s Izvorom života. „Razmišljajući o protekloj godini, vjerojatno bismo se dosta usmjerili na sadržaje koji su prisutni u medijima. Nažalost, puno puta bismo zaboravili na ono bitno, na Njega. On je Riječ koja je odvijeka, Riječ koja stvara naš prostor i vrijeme te i nas u tom prostoru i vremenu. Zato smo, kao kršćani, pozvani povezati ovo nam darovano vrijeme s Njim jer nam samo On daruje puninu i ostvarenje vlastitog života“, nastavio je.

Dodavši „da nas je Krist učinio sinovima i kćerima Oca nebeskoga“, Nadbiskup je poručio da smo po Njemu i baštinici vječnosti.

U nastavku homilije, mons. Barišić je potaknuo vjernike na zahvalu Bogu, rekavši: „Zahvalnost je naš 'dug' prema Gospodinu. Dužni smo Mu zahvaliti jer je naše vrijeme usmjerio prema punini, kao i za sve događaje osobnog života. Trebamo zahvaliti i za ono negativno jer nam takvi događaji pružaju priliku da se povežemo sa svojim bližnjima“.

Nadbiskup je istaknuo i kako će se vjernici diljem svijeta, pjevajući večeras himan „Tebe, Boga hvalimo“, povezati u zajedničkoj zahvali koja je krik za pomoć slugama koje pate te izraz sinovske zahvalnosti.

„Gospodin nam je jedina nada. On poznaje našu ograničenost te nas nikad ne zaboravlja. Neka nas blagoslovi u novoj godini kako bismo svoj pogled, riječi i djela usmjerili prema Njemu – prema Vječnosti“, zaključio je.

Misno slavlje je završeno pjevanjem himna „Tebe, Boga hvalimo“.