U Solinu proslavljen blagdan Krštenja Gospodinova

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je svečano euharistijsko slavlje na blagdan Krštenja Gospodinova kojim završava božićno vrijeme, u nedjelju 9. siječnja, u bazilici Svete Obitelji u Solinu. U koncelebraciji su bili župni vikar don Vladimir Smoljo i don Nikola Šakić, a pjevao je solinski „Papa band“.

Nadbiskup Barišić je izrekao prigodnu homiliju kod krstionice solinske bazilike.

„Danas slavimo radosni trenutak spasenja koje nam je darovano po Isusu Kristu. I današnji dan, dan Krštenja Gospodinova, je dan Bogojavljenja. U događaju krštenja na rijeci Jordan Bog se očituje u Isusu Kristu. Rijeka Jordan je mjesto najveće depresije na kugli zemaljskoj. Nalazi se 400 metara ispod razine mora te u sebe prikuplja prljavštinu i blato. U takvu rijeku ulazi naš Gospodin. Krsteći se u takvoj rijeci Gospodin nam pokazuje da prihvaća sve naše ljudske slabosti koje želi očistiti svojom ljubavlju“, kazao je mons. Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Poručivši „kako je Ivan krstio vodom koja može očistiti samo ljudsku vanjštinu“, mons. Barišić je naglasio kako Isus krsti Duhom Svetim jer želi pročistiti naše srce i svu našu nutrinu.

Nastavljajući, Nadbiskup je rekao: „U evanđelju smo čuli kako se nebo rastvorilo dok se Krist molio. Nebo je bilo zatvoreno zbog ljudske grešnosti i udaljavanja od Boga. U događaju Kristova krštenja pojavljuje se Duh – onaj isti Duh koji je lebdio nad vodama prilikom stvaranja svijeta. Sada je taj Duh ponovno prisutan kod novog stvaranja – događaja Kristova krštenja. Sve nas po krštenju Gospodin ponovno stvara darujući nam dar koji nadilazi sve naše životne titule i postignuća. Krštenjem postajemo sinovi i kćeri Oca nebeskoga. Kada bi više bili svjesni toga našega sinovskoga dostojanstva, kada bi i svoje bližnje vrednovali kroz to dostojanstvo, u našim međuljudskim odnosima bi zaživjeli plodovi Duha. Zaživio bi mir, ljubav, solidarnost, dobrota i praštanje“.

Ustvrdivši „kako se nalazimo na povijesnom mjestu, mjestu pokrštavanja Hrvata“, mons. Barišić je istaknuo kako dan krštenja za kršćane ne smije biti samo dio njihove povijesti. „Nažalost, brojni kršćani još nisu otvorili Kristov milosni dar koji im je darovan na krštenju. Zato smo ovako otuđeni i nezadovoljni. Gubimo svijest o svom dostojanstvu i smatramo kako smo samo običan broj“, konstatirao je.

Kazavši da „i naše krštenje treba biti epifanija jer Boga trebamo očitovati i svjedočiti vlastitim životom“, mons. Barišić je potaknuo nazočne vjernike da otkriju datum svoga krštenja i da taj dan u godini radosno slave jer je krštenje duhovni rođendan svakog vjernika.

Nakon homilije, vjernici su obnovili svoja krsna obećanja. Na kraju euharistijskog slavlja župni vikar don Vladimir je zahvalio Ocu nadbiskupu na dolasku i ohrabrujućim riječima.