Informativni dan i završna konferencija projekta „Za bolji život“

Centar za odgoj i obrazovanje „Juraj Bonači“, Split, kao nositelj projekta: „Za bolji život - povećanje kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama kroz socijalnu uključenost“, organizirao je, u petak 1. travnja u prostoru Hotela Pax na Trsteniku u Splitu, Informativni dan i završnu konferenciju spomenutog projekta.

Projekt i provedene projektne aktivnosti predstavila je ravnateljica Snježana Čotić, te voditelji projektnih aktivnosti: Tanja Šeparović i Anica Kerep, Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači i Goran Pažin, IPEMED. Sudionicima je predstavljena jedna od isporuka projekta - Analiza njegove financijske i institucionalne održivosti Marko Mimica, direktor u Euroconsultants Hrvatska d.o.o. Naposljetku su se nazočnima obratili podupiratelji Centra: Nađa Mladinić, ovlaštena Pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju grada Splita kao i Tihana Maglica, voditeljica Odsjeka za socijalnu skrb te uime Splitsko-dalmatinske županije Ante Radovčić, koji je ujedno član Upravnog vijeća Centra.

Projekt u suradnji s Institutom perspektiva ekonomije Mediterana (IPEMED) provodi Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020“. Ciljevi projekta su: povećanje uključenosti osoba s invaliditetom – intelektualnim teškoćama u društvo širenjem i unaprjeđenjem kvalitete socijalnih usluga u zajednici; omogućavanje bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života članova obitelji koji skrbe o osobama s invaliditetom – intelektualnim teškoćama; jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s osobama s invaliditetom – intelektualnim teškoćama u svrhu razvoja usluga.

Projektne aktivnosti podrazumijevaju provedbu programa poticanja samostalnosti odraslih osoba s intelektualnim teškoćama u svakodnevnom životu, provedbu vikend programa, sportsko-rekreativnih i hortikulturnih aktivnosti te podršku za ostvarivanje zdravstvenih i socijalnih prava. Projektne aktivnosti usmjerene su i na edukaciju članova njihovih obitelji s ciljem osiguravanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života te jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s odraslim osobama s intelektualnim teškoćama. Navedene aktivnosti pridonijet će procesu integracije osoba s intelektualnim teškoćama u društvo, a samim time i povećanju njihove kvalitete života.

Očekivani rezultati projekta su i ostvareni. Razvijeni su modeli, metode i obrasci koji će osobama s invaliditetom – intelektualnim teškoćama, kao i njihovim skrbničkim obiteljima, omogućiti najbolje moguće načine uključivanja u društvo. Članovi obitelji osoba s invaliditetom – intelektualnim teškoćama poučeni su o zdravstvenim i obrazovnim te o mogućnostima socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom – intelektualnim teškoćama u zajednicu. Osnaženi su kapaciteti stručnjaka koji svakodnevno rade s osobama s invaliditetom – intelektualnim teškoćama. Senzibilizirana je i osviještena šira javnost o važnosti integracije osoba s invaliditetom – intelektualnim teškoćama u društvo.

Ukupna vrijednost projekta, čija je provedba započela u travnju 2020., a završetak predviđen 27. travnja 2022., iznosi 929.203,95 HRK, od čega je iznos EU sufinanciranja 85 % (789. 823, 36 HRK). Korisnici Centra, odrasle osobe s intelektualnim poteškoćama bili su aktivni sudionici Projekta ali i Informativnog dana i završne konferencije iznijevši svoja mišljenja i doživljaje s radionica u kojima su sudjelovali.

Naš projekt „Za bolji život“ sigurno  korača putem koji vodi naše korisnike s intelektualnim teškoćama ka boljoj budućnosti, kazala je Snježana Čotić, ravnateljica Centra pozvavši svih da se pridruže i zajedno koračamo u bolji život ispunjen sigurnošću.