Čestitka mons. Dražena Kutleše novoimenovanom nadbiskupu koadjutoru Zgrabliću

Čestitku novoimenovanom nadbiskupu koadjutoru mons. Milanu Zgrabliću uputio je splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i ap. upravitelj Porečko-pulske biskupije mons. Dražen Kutleša. Čestitku donosimo u cijelosti:

Dragi novoimenovani nadbiskupe koadjutore Milane!

U ime ovdje prisutnoga mons. Ivana Milovana, biskupa u miru i u ime svih svećenika, redovnika, redovnica, vjeroučitelja te svih ostalih Kristovih vjernika laika Vaše rodne Porečke i Pulske biskupije, od srca Vam čestitam na današnjem imenovanju.

Nakon što sam pročitao formalno priopćenje o Vašem imenovanju, vjerujem da s Vama dijelim osjećaje i radosti i tuge.

Moja je radost radi Vas, jer ste imenovani na tako zahtjevnu službu nadbiskupa i  koadjutora drevne i časne Zadarske nadbiskupije. Radost je to i zbog pomisli da je ova naša Porečka i Pulska biskupija, tako siromašna duhovnim zvanjima, uspjela ponuditi Crkvi, za episkopat, jednog od svojih izvrsnijih i revnijih svećenika. Cijela biskupija zahvalna je na ovom izboru dobrohotnosti pape Franje i zahvaljujemo mu na tome daru.

To je također čast i za kler ove biskupije. U ovom trenutku mi smo poput one udovice iz Sarfate sidonske koja preko proroka Ilije nudi Gospodinu ono malo ulja i brašna koje ima na raspolaganju kako bi ga mogla pretvoriti u blagoslov za sve.  A mi vjerujemo da će Crkva u Istri preko Vas primiti obilat Božji blagoslov.

Drugi osjećaj koji me prati je osjećaj tuge, jer nakon punih deset godina naše suradnje u ovoj biskupiji, znam da gubimo kompetentnog i vjernog suradnika u pastoralnim aktivnostima ove mjesne Crkve. Nedostajat će nam Vaša stručnost i revnost oko mnogih  pitanja koja se tiču uprave naše biskupije i poteškoća s kojima se suočavamo u ovo vrijeme velikih promjena i iščekivanja.

Iskustvo različitih pastoralnih službi koje ste vršili u ovoj biskupiji uključujući i posljednju, službu župnika u Poreču, poslužit će Vam da bolje razumijete rad na prvoj crti biskupovih prvih suradnika župnika. Suočeni s tim pozivom, suočeni smo i s osjećajem nedostatnosti za službu koja u ovim vremenima zahtijeva veliku hrabrost i znatnu snagu. Ipak, budite uvjereni da ćete svakim danom sve više i više shvaćati da, jednom kad nam ga udijeli, Gospodin sam pomaže nositi teret odgovornosti. Netko lijepo reče da ćete samo tamo gdje Vas Gospodin šalje naći svoju obećanu zemlju. Vjerujemo da je Vaša obećana zemlja časna Zadarska nadbiskupija i vjerujemo da ćete svojim znanjem i sposobnošću, uz Božju pomoć, doprinijeti rastu i razvoju te mjesne Crkve.

Neka Vam Djevica Marija, sv. Mavro i bl. Miroslav, koje na poseban način častimo u našoj drevnoj porečkoj bazilici, pomognu da se svakim danom sve više stavljate u ruke Gospodnje, da postanete poslušno oruđe za naviještanje njegova Evanđelja životom i ljubavlju. Neće nedostajati i naše molitve za Vas u ovim tjednima priprema za biskupsko ređenje.

Neka Vas prati i štiti zagovor bl. Miroslava Bulešića u Vašem budućem biskupskom poslanju.

X Dražen Kutleša