Peti dan devetnice sv. Dujmu

Petoga dana devetnice sv. Dujmu, u ponedjeljak 2. svibnja, euharistijsko slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je mons. Pavao Banić, makarski dekan i župnik Župe sv. Marko u Makarskoj uz koncelebraciju don Ante Mateljana. Izravni prijenos mise bio je na Laudato TV, YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije i putem društvenih mreža.

U propovijedi je mons. Banić govorio o središnjem kršćanskom događaju - Isusovu Uskrsnuću. U tom je svjetlu upozorio na one koji žele materijalizirati taj događaj, zloupotrijebiti. „Farizeji priznaju Isusa koji se rodio prije 2022. godine, ali uskrsnuće žele zataškati stražarima na grobu i novcem. Farizeji djeluju i danas koji novcem potkupljuju one koji će širiti laži kao što je bilo na dan Kristova uskrsnuća. Od toga nažalost nisu izuzeti ni svećenici koji su se bavili više politikom nego evanđeljem, što nam je poznato iz povijesti. Slavlje Uskrsa nekim vladarima nije dalo mira pa su ustajali progonima na sljedbenike Isusa Krista, tako su vjernici postali najveći neprijatelji koji su završavali u tamnicama, pod bičevima, vezani za stupove srama, bacani pred divlje zvijeri ili odsijecanjem glava“, kazao je mons. Banić dodavši da je među mučenicima i sv. Dujam, zaštitnik Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Kršćanin nije mazohist, ne traži patnju, ali ako trpi ili umire za Krista tada u njemu nalazi radost i snagu, istaknuo je makarski katedralni župnik te nastavio: „To je iznenađivalo pogane, to iznenađuje ljude i danas da su mučenici u logorima smrti ili drugim kazamatima imali takav mir i neshvatljivu snagu ljubavi prema neprijateljima gdje nije bilo ni trunka želje za osvetom. Mogli bismo postaviti pitanje: odakle im snaga za ovakvu dosljednost? Odgovor je u Kristovoj ostavštini, u njegovom testamentu.“ Njegov testament je međusobna ljubav, dobrota, solidarnost, poštivanje. Mons. Banić podsjetio je na uzore iz naše povijesti, koji su dali svoje živote za „krst časni i slobodu zlatnu“: o. Petra Pericu, tihog apostola mladih koji je dok je vođen na strijeljanje na otočić Daksu glasno predmolio krunicu i recitirao psalme. Potom, don Miroslava Bulešića „koji je zaklan u župnoj kući, a krivac je bio samo zato jer je želio dijeliti sakramente sv. ispovijedi vojnicima koji su međusobno bili neprijatelji. Zajedničko je obojici oprost, a ne želja za osvetom.“

Propovijed je zaključio riječima: „Ostvarivati Kristov testament zadatak je svih njegovih učenika u svim vremenima. To je zadaća Crkve i razlog njenog opstanka, da je ni vrata paklena ne mogu nadvladati. To je razlog svećenstva i svećenika. Time Krist poziva da se ne zatvorimo u sebe, nego da budemo što aktivniji članovi Crkve, jer smo po sakramentu krštenja svi svećenici i svi vjernici da evanđelje bude pokretač našeg života i vladanja. Jedino tako ćemo biti dobri Kristovi svjedoci.“

Na kraju mise, za vrijeme koje je pjevao Mješoviti pjevački zbor sv. Josipa - Mertojak, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma. Nakon euharistijskog slavlja koncert je upriličila Glazbena škola „Josip Hatze“. Šestoga dana devetnice, 3. svibnja, misno slavlje predvodi don Marko Ćubelić, a pjeva Zbor franjevačkih bogoslova. Nakon mise prof. dr. don Ante Mateljan predstavit će knjigu „Vjera djelotvorna ljubavlju – Caritas“.